Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

ΙοnianRadio.gr: Τάσος Τζίμης «Αν έχουν στοιχεία για … « λειτουργία μαφίας στην είσοδο του ΧΥΤΑ να πάνε στον Εισαγγελέα»-Αποκαλυπτικός ο Ανδρέας Κλαυδιανός: "Ο ΦΟΔΣΑ από το Μάιο του 2016 επιχειρεί την αδειοδότηση τμήματος του ΛΙΒΑ για την ενδιάμεση λύση"

15 Μαρτίου 2017

Σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στο   IonianRadio.gr και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη  προχώρησε ο πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτών Καλαμακίου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Τάσος Τζίμης.

Ο κ.Τζίμης σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με  τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ζακύνθου και την μη αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα … περί «μαφίας» που λειτουργεί στην είσοδο του ΧΥΤΑ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο κ.Ανδρέας Κλαυδιανός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παραγωγικών και Επιστημονικών Φορέων, αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης των απορριμμάτων και της μη αποκομιδής τους για 120 ημέρες αλλά και περισσότερο αποκαλυπτικός  αναφορικά με τις ενέργειες του ΦΟΔΣΑ, για την αδειοδότηση τμήματος του ΛΙΒΑ από το Μάιο του 2016 με στόχο την εφαρμογή της ενδιαμεσης λύσης στο ΛΙΒΑ.

Παράλληλα ο κ.Κλαυδιανός άσκησε έντονη κριτική στους άμεσα υπεύθυνους για την κατάσταση σήμερα στη Ζάκυνθο



Tάσος Τζίμης:

"Προσυπογράφω το πρόλογο σας και συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα είπατε. Ο ΧΥΤΑ δε μπορεί να φιλοξενήσει άλλα απορρίμματα, αυτό βλέπουμε με γυμνό μάτι. Μπορεί ίσως να υπάρχει και άλλο σημειο να δεχτεί σκουπιδια όπως αυτό που βρήκε ο κ.Κομιώτης. Ο Οδικός χάρτης από πλευρά Καλαμακίου τήρηθηκε όχι όμως από τη Δημοτική Αρχή. Από 19/12 ρωτάγαμε γιατί δεν έφερναν κάποιοννα δει το χώρο . Ηρθε ένας μηχανικός Γιώργος Κομιώτης και δεχτήκαμε άλλα 350 οχήματα. Αν υπάρχει περιπτωση να έρθει πάλι ο κ.Κομιώτης και να βρει χωρο γιατί αυτός μας βοήθησε. Την επόμενη εβδομαδα θα με ενοχλήσουν από τη δημοτική αρχή γι αυτό το θέμα. Για το θέμα του κ.Μπετίνη σας παρακαλώ να μην απαντήσω και να πάμε σε άλλο θέμα. Αντιδρώ γιατί είναι πολύ αργά. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που κατέστρεψε το ΧΥΤΑ και γι αυτό θα ρωτήσετε το Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ. Ο κ.Τσίπηρας είναι ο μοναδικός από τη δημοτική αρχή που έχει βοηθήσει. Οι άλλοι κατέστρεψαν το χώρο. Χρεώνω 2-3 οι οποίοι σήμερα είναι και στα δικαστηρια. Αυτοί που πήγαιναν αδρανή ενώ απαγορεύεται, είναι αυτοί που τοποθετούσαν απορρίμματα εκτός μεμβράνης. Το χάσαμε , δεν τους παρακολουθούσαμε και μας ξέφυγε το συγκεκριμένο ζήτημα. Αντιδράσαμε δυναμικά. Δυστυχώς η περιοχή έχει καταστραφεί, ξεκινάμε δικαστικά αλλά δεν τους αφήνουμε. Κάνανε εγκλημα πετώντας 3.5 τόνους απορριμμάτων εκτός μεμβράνης.

Μακάρι να υπήρχε χώρος να συνεχιστεί η εναπόθεση των απορριμμάτων και να γίνειμια ολοκληρωμένη διαχείρηση. Δυστυχώς όμως οι κυριοι του ΛΑΕ και του ΣΥΡιζα σήμερα σκέφτηκαν το ΣΚΟΠΟ. Τους κάλεσα γιατί επιμένουν για το ΣΚΟΠΟ. Τηλεφωνικά τους κάλεσα να έρθουν , οι δύο μόνο μπορούσαν. Τους εξήγησα ότι μιλάνε για τρία κομμάτια ένα τους ΜΠΟΥΣ , ένα ιδιώτη κ.ΓΡΑΜΨΑ που ποτέ δε του ζητήθηκε και τέλος για τη περιουσία του ΟΔΑΖ.Δεν είπαμε ποτέ όχι για οτιδήποτε. Αυτοί όμως πως ειναι δυνατόν στο και πέντε να βάζουν τρικλοποδιές στη σημερινή δημοτική αρχή; που ήταν τόσο καιρό;

Ζήτησα από το κ.Κουτσούμπα αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επεκταση του χώρου και βγηκε στα ΜΜΕ και είπε ότι δεν υπαρχει περίπτωση.

Η πόρτα του ΧΥΤΑ ποτέ δεν έκλεισε. Είναι όμως βουλευτές όπως ο κ Καραθανοσοπουλος αυτοί οι κύριοι που ξεκίνησαν να λένε ότι υπάρχει μαφία στη πόρτα του ΧΥΤΑ. Κάλεσα τους Καλαμακιώτες γιατί προσπάθησαν κάποιοι να τους σπηλώσουν. Ανάμεσα στους πολιτικούς είναι και 2 δημοσιογράφοι. Αποφασίσαμε όμως να τους΄αφήσουμε στη τύχη του ζακυνθινού λαού. Μέσα σε όλα όμως ανακαλύψαμε ότι κάποιοι για να πάνε τα σκουπίδια επάνω έπαιρναν λεφτά δήθεν για το πορτιέρη. Ποιος πορτιέρης? δεν υπάρχει ας μας τον δείξουν. Εμείς μήνυση γι αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε. Κανένας δε μπορεί να μας σπηλώσει.

Για την αλήθεια της συζήτησης ο κ.Καραθανασόπουλος επικοινώνησε με το κ.Κωνσταντινου και βγηκε δελτίο τύπου ότι ποτέ δεν ειπώθηκε αυτό. Μάλλον σήμερα θα σταλεί και αυτό με καλύπτει.

Παρακαλώ όποιον ζακυνθινό έχει στοιχείο να έρθει να πάμε μαζί στον Εισαγγελέα. Οποιος θέλει να βοηθήσει να έρθει

Υπήρξαν εσωτρικλοποδιές, μεγάλη διαμάχη με τους αυλικούς για το που θα πάνε τα σκουπίδια. Μέχρι που πριν ένα χρόνο τους είπα ότι το να φύγει ο Π.Κολοκοτσάς δεν θα φύγει και το πρόβλημα. Υδροφορος ορίζοντας υπάρχει παντού. Που δεν υπάρχει ; Προτείνω να πάνε τα σκουπίδια και γρήγορα εκεί που υπάρχει αδειοδοτημένος δημοτικός χώρος σαν προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα που έχουν αποφασίσει στο ΛΙΒΑ.

Η ΝΟΔΕ Ζακυνθου ποτέ δε με κάλεσε να μιλήσουμε για τα σκουπίδια και ποτέ μέχρι σήμερα δε με κάλεσε η σημερινή ΝΟΔΕ να μιλήσουμε.

Ο Βουλευτής νομίζεται ότι τα σκουπίδια θέλει να πάνε στο ΛΙΒΑ; Είμαστε ο μοναδικος νομός που έχουμε αδειοδοτημένο χώρο. Υπάρχουν ακόμη πολέμιοι να μη πάνε εκεί.Από το 2011 τρέχει το θέμα. Το ΣτΕ δικαίωσαι το Στέλιο Μποζίκη , τα σκουπίδια πρέπει να πάνε στο ΛΙΒΑ και να βρούμε τώρα και το χώρο για την ενδιάμεση λύση. Δε θα σας απαντήσω αν ο ΛΙΒΑΣ στην ερώτηση σας αν είναι η οικονομικότερη λύση, δεν το γνωρίζω είμαι ένας απλός πολίτης. Τα ήδη υπάρχοντα σκουπίδια θα πάνε στη Θήβα τα μισά και θα στοιχίσει αυτό γύρω στις 400.000 ευρώ. Υπάρχουν τα μισά στο ταμείο με μία βοήθεια των επιχειρηματιών θα μαζευτούν άλλες 100.000 ευρώ. Θα πάνε και κάποια στο ΣΚΟΠΟ

Το ότι δεν έγινε ως τώρα είναι γιατί παίζονταν πολιτικά παιχνίδια, σπήλωναν οικογένειες, από την άλλη οι αυλικοί του κ.Κολοκοτσά να κάτσουν λίγο παραπέρα γιατί υπάρχουν άτομα που δεν είναι γάγγραινα και μπορούν να βοηθήσουν. Ορισμένοι αυλικοί πήγαν σπιτι τους. Κάποιοι έμειναν αλλά καλύτερα να καθήσουν να ακούσουν τους συμβούλους του Δημάρχου.

Εχει δικιο ο Θοδωρής Κολπονδίνος που είπε ότι είχαν στο μυαλό το χώρο και όχι τη λύση γιατί αν ειχαν στο μυαλό τους τη λύση θα είχε βρεθεί.

Η ενδιάμεση λύση είναι ήδη στα χαρτιά και θα πεσει και η υπογραφή.Θα πάνε σε χώρο της δημοτικής αρχής, ιδιώκτικο που δε προκειται να πληρώσει ούτε δυόμισι ούτε τρεις χιλιάδες ευρώ. Αν ιδιόκτητος χώρος είναι μόνο το Γαλάρο θα πάνε κεί.

Δεν πρόκειται να υπογράψει χρήματα για άλλο χώρο.

Σήμερα δεν ειμαι ευχαριστημένος από το κόσμο στη Πλατεία Σολωμού θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 5.000".


Ανδρέας Κλαυδιανός:

"Ηταν μεγαλειώδης συγκέντρωση, αποτέλεσμα του τι βιώνει ο κόσμος με 120 ημέρες τα σκουπίδια στους δρόμους. Αδυναμία από τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν συγκροτημένο σχέδιο ενώ γνώριζαν το προβλημα πριν αναλάβουν.
Το μόνο που έκαναν ήταν να περιφέρουν από χωριο σε χωριό τη λύση. Επρεπε να επιλέξουν χώρο και να τον υποστηρίξουν. Αντί αυτού υπήρχαν ομάδες που ακύρωναν χώρους που προτεινε ο ΦΟΔΣΑ προτείνοντας άλλους χώρους. Για το κάθε πολίτη αυτό που μπαίνει ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε 15/3 σε αυτή τα κατάσταση;
Κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας. Υπάρχουν ανθρωποι από απέναντι που ανασύρουν άσους από το μανίκι. Εμείς θεσμικά δενέχουμε σαν φορείς δυνατότητηα να σχεδιασουμε και να υλοποιησουμε έργα για τα σκουπίδια . Ας επιλέξει ο Δήμος που μπορεί να κρίνει. Εγώ προσωπικά έχω άποψη, αλλά πρέπει να κάνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι το καλύτερο. Είναι θέμα του Δήμου.

Στις τελευταίες επαφές που είχαμε με το ΦΟΔΣΑ το κ.Τσίπηρα και μετά με το Δήμαρχο, μας ενημέρωσαν οτι έχουν την αδειοδότηση για ΛΙΒΑ η ενδιάμεση λύση, όμως για 3 μήνες και μεχρι να γίνουν τα έργα στο ΛΙΒΑ ο εργολάβος θα εγκατασταθεί ή Γαλάρο ή Ορθωνιές, που είναι αδειοδοτημένοι χώροι. Αυριο μάλιστα Πέμπτη 16/3 υποσχέθηκαν ότι υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ομως δεν το πιστεύω γιατί ακόμη και τώρα δεν έχουν την υπογραφή για το ΛΙΒΑ.
Για τα σκουπιδια στους δρόμους η λύση γι αυτό είναι ένα μέρος να πάει στη Θήβα, όμως δεν μας δίνουν άδεια και τα υπόλοιπα να πάνε στο ΣΚΟΠΟ.
Ο ΦΟΔΣΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία από πέρυσι το Μάιο για ενδιάμεση λύση στο ΛΙΒΑ και υποτιθεται ότι συντάσσεται η απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων.
Σαν Αντρέας προσωπικά και όχι σαν επιτροπή πιστεύω ότι αν η ενδιάμεση λύση δεν εγκριθεί για το ΛΙΒΑ θεωρώ δεν θα υπάρξει λύση. Είναι μονόδρομος.

Οταν προσπάθησαν να αδειοδοτήσουν τη Λούχα σε μία εβδομάδα πήραν τη λύση. Σήμερα που όλοι παραδέχονται και θέλουν να πάνε στο ΛΙΒΑ, γιατι καθυστερει;. Το αν είναι η καλύτερη δυνατή λύση όσο αφορά και το κόστος δεν το γνωρίζω. Η παρούσα δημοτική αρχή βγήκε με σημαία της όχι στο ΛΙΒΑ. Επρεπε να αναθέσει ΄σε ένα μελετητή και να βρει πρόσφορο χώρο που θα τον αδειοδοτούσε. Γιατί δεν το έκανε αυτό;

Η ολιγωρία που διακρίνει τη δημοτική αρχή θμας εχει οδηγησει στο σημείο που δεν θα προλαβαίνουμε πια για τη λύση. Σε λίγο θα αρχίσουν τα τρωκτικά,τα μικροβια, και ο τουρισμός θα υποστει μεγαλη ζημια. Και από το τουρισμό δε ζουν μόνο οι ξενοδοχοι. Θα είναι ολικη καταστροφή αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα. Από την αρχή τους λέγαμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκινήσουν τα έργα στο χώρο που θα πάνε τα μηχανήματα "Οχι δε μπορούμε , ασε να έρθουν πρώτα.." μας έλεγαν και δε μπορούσαν να κατανοήσουν ότι τίποτα δε μπορεί να μείνει κρυφός και ο χώρος γρήγορα θα γινόταν γνωστός."

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή στο http://www.ionianradio.gr/