Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Νίκος Τσουκαλάς -Αντικειμενικές αξίες : «Πρέπει να γίνει οριζόντια περικοπή στο 30%....» -Ακόμη ,για Επιστρεπτέες και 120 δόσεις

28 Ιανουαρίου 2023

Παράταση δίνεται στους Δήμους, αναφορικά με την υποβολή γνώμης, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας, ως την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Έτσι και σύμφωνα με την   διαδικασία  οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Στα πλαίσια αυτά συγκροτήθηκε από  τον Δήμο Ζακύνθου επιτροπή με την συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Λογιστών Ζακύνθου Νίκου Τσουκαλά , ο οποίος μίλησε σχετικά στο IonianRadio.gr

«Στην  επιτροπή εγώ έθεσα την άποψη, ότι πρέπει να γίνει μια οριζόντια περικοπή στο 30%. Όλοι γνωρίζουν ότι εντός ελάχιστου διαστήματος θα μειωθούν οι συντελεστές δόμησης και οι αποδόσεις των ακινήτων θα είναι χαμηλές.Το υπουργείο καλό θα είναι, να ελέγξει και να δοθεί μία οριζόντια λύση προς όλους τους πολίτες. Ειπώθηκε το 50% για τα 4 χωριά επάνω στο Βραχίωνα. Όμως αυτό δεν αποτελεί δείγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ,ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα,

O Nίκος Τσουκαλάς  (Πρόεδρος ΕΛΦΕΕΖ ) μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ , στο IonianRadio.gr

«Στις 12 του μήνα και μετά από πολύ κόπο έφτασε η περιβόητη επιστολή στα χέρια του δημάρχου και στους αντιδημάρχους.

Υπάρχει ο νόμος 5/2022 που λέει να υπάρξει μία επιτροπή που θα κατατίθενται οι αντιρρήσεις για αντικειμενικές αξίες. Στο άρθρο 51 λέει , ότι ο δήμος στη χωρική του αρμοδιότητα, έχει την ευθύνη να καταθέσει αντιρρήσεις επί των αντικειμενικών αξιών.

Επειδή δεν είχε γίνει  καμία πράξη ,έστειλα μια επιστολή στο δήμαρχο να αποφασίσει, να αποφανθεί και να ενημερώσει την ειδική πλατφόρμα του υπουργείου.

Η Ζάκυνθος ξεκίνησε από μια στραβή αφετηρία, που αντί να βάλουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του νησιού,  τις κατώτατες τιμές που έλεγε η εγκύκλιος, έστειλαν τις μέγιστες. Κάναμε ένα μαραθώνιο για να πείσουμε το υπουργείο  και καταφέραμε να κατέβει από το 65 στο 40, που έμεινε και χρονίζει μέχρι σήμερα. Αυτός ο φόρος είναι υπέρτατα άδικος. Δεν αποτιμά σωστά την αξία των ακίνητων του κάθε φορολογουμένου. Πολύς κόσμος έχει χάσει τα επιδόματα.

Μπροστά μου έχω τρεις υποθέσεις με ανθρώπους που έχουν προσφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, η ΑΑΔΕ με τον αλγόριθμο που έχει θεσπίσει, τους πετάει έξω.

Στην  επιτροπή εγώ έθεσα την άποψη, ότι πρέπει να γίνει μια οριζόντια περικοπή στο 30%. Όλοι γνωρίζουν ότι εντός ελάχιστου διαστήματος θα μειωθούν οι συντελεστές δόμησης και οι αποδόσεις των ακινήτων θα είναι χαμηλές.

Το υπουργείο καλό θα είναι, να ελέγξει και να δοθεί μία οριζόντια λύση προς όλους τους πολίτες.

Ειπώθηκε το 50% για τα 4 χωριά επάνω στο Βραχίωνα. Όμως αυτό δεν αποτελεί δείγμα.

Η άποψη μου, είναι ότι πρέπει να μιλήσαμε με πραγματικά νούμερα. Ο κ.Καψάσκης γνωρίζει τη διαδικασία και πιστεύω, ότι αφού κατατεθούν οι προτάσεις, το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει  να συνδιαλαγεί με τους υπουργούς και να κατέβουν οι τιμές.

Δεν μπορεί να σηκώσει άλλο η Ζάκυνθος, αυτή τη φοροεισπρακτική οπλιτική.

Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες ,που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ναι μεν η Ζάκυνθος  τουριστικά έχει μία ανάπτυξη, αλλά αυτή δεν επιμερίζεται στο σύνολο.

Από ένα σημείο και μετά πρέπει να υπάρχει ισομερισμός, γιατί το χειμώνα μένουμε εμείς κι εμείς και προσπαθούμε να μαζέψουμε το πρόβλημα

Με το να βάζουν αυτές τις τιμές , σημειωτέον ότι έχουν μειωθεί, δημιουργήθηκε αυτή η στρέβλωση στο νησί , που πέρασαν 14 χρόνια και έχουμε μείνει σε αυτό το σημείο

Όπως είπε και    κ.Λιβέρης, πρέπει να υπάρξει μία μελέτη συνολική. Δεν επηρεάζει αμοιβές η μείωση αυτή, έχει να κάνει ως προς τον προσδιορισμό του φόρου.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανοικτή η πλατφόρμα και θα παραμείνει μέχρι 6/2/2023, ώστε να συνταχθούν οι γνώμες και να κατατεθούν. Έχουμε ακόμη 5 ημέρες , έχουν στο δήμο τις απόψεις μας και τις αιτιολογημένες γνώμες και μπορεί  να δοθεί δικαιοσύνη, γιατί πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει ο τόπος την κακή προσέγγιση του παρελθόντος»

  • Επιστρεπτέες

«Αναμένουμε και μέχρι τετάρτη το υπουργείο οικονομικών, θα ζητήσει από όσους  δεν κράτησαν τους εργαζόμενους και δεν τους αντικατέστησαν ,το σύνολο των επιστρεπτέων πίσω.

Το παλεύουμε από 2/9. Τελευταία κίνηση, έγινε πριν 4 ημέρες με επιστολή που έγινε, από όλα τα ιόνια νησιά.

Η πανελλήνια ένωση φοροτεχνικών,  ζητά τα ίδια όπως και η ΓΣΒΕΕ .

Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να  πιέσει όλους τους φορείς. Έχω στείλει και στην περιφέρεια να διαβιβάσει στους3 αρμόδιους υπουργούς και να δοθεί μια λύση, ώστε να δοθούν,  τουλάχιστον για 2 άτομα που δεν διατήρησαν το πρόγραμμα»

  • 120 δόσεις

«Υπάρχει και το λέω με επιφύλαξη, ότι υπάρχει άποψη και οδεύει να επανέλθουν οι 120 δόσεις. Τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση ,με  120 δόσεις  με τις γνωστές διατάξεις, οι συμπολίτες μας που είχαν χάσει τη ρύθμιση, θα μπορούν  να επανέλθουν σε νέα ρύθμιση. Θέλω να πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει για να μη μπαίνουμε στη διαδικασία του εξωδικαστικού

Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε όπου μπορούμε να παρέμβουμε»

  • Δείτε εδώ όλες τις συνεντεύξεις : VIDEO

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ