Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Αντώνης Κασσιμάτης για ΝΑΥΑΓΙΟ : «Χρειάζεται θεσμική συζήτηση με υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Ευθύμιο Λέκκα»

21 Μαρτίου 2023
  • «Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με διαδικασία κατεπείγοντος να μπει θέμα ημερήσιας διάταξης και να έρθει να καταθέσει και να παρουσιάσει τα επιστημονικά  του συμπεράσματα ο κ.Λέκκας και πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν ή αν επιβάλουν να τροποποιήσουμε κάποιους παράγοντες όπως είναι η επισκεψιμότητα»

Ο Αντώνης Κασσιμάτης (Δημοτικός Σύμβουλος ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ) , μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ , στο IonianRadio.gr 

«Άκουσα δηλώσεις  από πολλούς. Θα κάνω μία πρόταση επί της διαδικασίας και  δεν θα μιλήσω επί της ουσίας.

Ένα τόσο σοβαρό θέμα που ανέκυψε από το έγγραφο του κ.Λέκκα, που σαν πρόεδρος του ΟΑΣΠ έχει σοβαρό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών καταστροφών. Κατέθεσε λοιπόν μία πρόταση που στηρίζεται σε μία μακρά παρατήρηση,  που η επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία του έχει τη μελέτη παραλιών στα Ιόνια Νησιά και που βρίσκονται σε εξέλιξη γεωλογική και γεωδυναμική, κατέληξαν ότι υπάρχουν φαινόμενα που δημιουργούν κινδύνους. Σε αυτά τα πλαίσια έκανε κάποιες προτάσεις. Θεωρώ ότι πριν ορχήσουμε να τοποθετούμαστε ο καθένας μεμονωμένα πρέπει να γίνει μία συντεταγμένη θεσμική συζήτηση. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με διαδικασία κατεπείγοντος  να μπει θέμα ημερήσιας διάταξης και να έρθει να καταθέσει και να παρουσιάσει τα επιστημονικά  του συμπεράσματα ο κ.Λέκκας και πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν ή αν επιβάλουν να τροποποιήσουμε κάποιους παράγοντες όπως είναι η επισκεψιμότητα.

Αυτή την τοποθέτηση του, θα πρέπει να καλεστούν να την παρακολουθήσουν φορείς , αλλά και με την διαδικτυακή τεχνολογία μπορεί να την παρακολουθήσει και η τοπική κοινωνία και φορείς που έχουν σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες. Στο Ναυάγιο ακουμπάει η τουριστική δραστηριότητα του νησιού.

Χρειάζεται λοιπόν θεσμική συζήτηση με υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση,  ώστε και να συνεννοηθούμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Να μας εξηγήσει ακριβώς τι είναι αυτά που προτείνει και γιατί τα προτείνει;

Υπάρχει ένα έλλειμμα αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένης ενημέρωσης.

Συμφωνώ με την κριτική του δήμαρχου για την επιτροπή, η οποία κατέληξε να υποβάλλει την παραίτηση της  και με την φύλαξη που είδαμε πως κατέληξε.

Είναι μια υπόθεση,  που πρωτίστως αφορά εμάς εδώ στη Ζάκυνθο.  Θα έρθει και η ώρα των συμπερασμάτων, θα έρθει και η ώρα των ευθυνών , αλλά έχουμε ξεκινήσει λίγο ανάποδα.

Ο δήμος θα  πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Εγώ λοιπόν δεν θα μπω επί της ουσίας να σχολιάσω. Θα ήθελα πρώτα να ακούσω τον κ.Λέκκα.

Το 2018 ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο την εφαρμογή της μελέτης Λέκκα  με τις ζώνες. Αυτό έγινε επί ένα χρόνο και μετά εγκαταλείφθηκε. Πέρυσι είχαμε και τα κατολισθητικά φαινόμενα που έπεσαν στη θάλασσα. Η μελέτη τότε που έγινε,  ήταν θετικό βήμα και περιέγραφε όλους αυτούς του κινδύνους . Έγινε όμως πάλι με λογική άρπα κόλα. Είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Η περίφημη επιτροπή είχε λάθος προσανατολισμό. Είχε βγάλει από την οπτική της, τις διαβρώσεις. Είπε θα κάνουμε μία περίφραξη  και ουτε αυτό δεν έγινε τόσο καιρό. Πριν φτάσουμε να θρηνήσουμε καταστροφικά ατυχήματα και την πληρώσουν ανθρώπινες ζωές, αυτό πρέπει να σταματήσει.

 Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ρίξει το βάρος που θα έπρεπε.

Το κατέθεσα σήμερα εγγράφως στο δημοτικό συμβούλιο, το έβγαλα και σε δελτίο  τύπου που σας το έστειλα.

Θα επικοινωνήσω και με τον πρόεδρο, να του πω ότι αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε.

Το Ναυάγιο είναι μείζον θέμα προσέγγισης τουριστών. Ακόμη και στο πλάτωμα επιτρέπεται, με όρους, η προσβασιμότητα».

  • Δείτε εδώ όλες τις συνεντεύξεις : VIDEO