Στο IonianRadio.gr «ΕΚΤΕΝΩΣ…»o Λευτέρης Νιοτόπουλος : «Έχουμε μπει στην ομαλοποίηση του φαινομένου » - Απαντά σε ερωτήσεις ακροατών - Ολόκληρη η συνέντευξη Στ.Κοντονή

Στο IonianRadio.gr «ΕΚΤΕΝΩΣ…»o Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης  Ζακύνθου): «ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ» επισημαίνει για την ακολουθία των σεισμικών δονήσεων και προσθέτει «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ»
Στην ίδια συζήτηση ο κ.Νιοτόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις των διαδικτυακών ακροατών του «ΕΚΤΕΝΩΣ…», οι οποίοι ανέδειξαν τα προβλήματα, όπως το ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ, οι οποίοι έκαναν λόγο για μετατόπιση της καμπάνας και κλίση.
Ακόμη για τα προβλήματα στο κτίριο του Ξενία, για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, όπου με παρέμβαση του , ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δ.Σ Αρκαδίων  κ.Θοδωρής Κολπονδίνος, εξέφρασε το προβληματισμό του με στόχο τις ξεκάθαρες απαντήσεις που πρέπει να δοθούν , για το εάν οι εξορύξεις προκαλέσουν σεισμική κινητικότητα.  

Συγκεκριμένα:
ΣΕΙΣΜΟΣ 26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Είπα από την πρώτη ώρα που έγινε ο μεγάλος σεισμός. Ότι έχουμε περάσει σε μία μετασεισμική φάση. Μιλάμε με τους επίσημους κρατικούς φορείς τους οποίους και ευχαριστώ. Η μετασεισμική περίοδος δεν θα είναι μία, δύο, τρεις, πέντε, ημέρες
Το λιμάνι έχει πολλά προβλήματα και θα πω ότι είναι μια ευκαιρία, μετά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, να γίνουν έργα. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στη ΔΕΗ
Έχουμε μπει στη διαδικασία της ομαλοποίησης. Υπάρχουν προβλήματα σε σπίτια, μικροπροβλήματα στα σχολεία. Όμως η Ζάκυνθος θα είναι διαβατήριο για την Ελλάδα. Ειδικά η πόλη έχει στηθεί πάνω σε κτίρια του 1955 όμως θα αντέξει
Πριν λίγο ήρθαν τα αποτελέσματα των μηχανικών και της ΔΑΕΦΚ.
ΜΈΧΡΙ   σήμερα έγιναν 459 αυτοψίες σε κατοικίες και καταστήματα. Από αυτά μη κατοικήσιμα 201 και κατοικήσιμα 258. Όταν λέμε μη κατοικήσιμα , μιλάμε ότι 2-3 είναι σοβαρά τα προβλήματα που δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Υπάρχει υποστήριξη από το δήμο για δεύτερο έλεγχο.
Θέλω να αναφερθώ και στις βουές στη Λιθακιά.
Το είχαμε σε όλους τους σεισμούς.
Δεν υπάρχει ενεργοποίηση άλλου ρήγματος από τη πληροφόρηση που έχω. Μη ξεχνάμε όμως ότι είμαστε σε ένα νησί που είναι σχεδόν επάνω στα ρήγματα. Τις βουές τις είχαμε και στους προηγούμενους σεισμούς.
Όταν βγαίνει κάποιος σεισμολόγος που λέει ότι θα κάνει 6 ρίχτερ, ο κόσμος στο 5,8 περιμένει να έρθει ό επόμενος αυτός του 6
Δημιουργείται πανικός και γι αυτό ρίξαμε βάρος στον αστικό ιστό. Ήταν και ο λόγος ακύρωσης της παρέλασης. Είπαμε να μην είναι κάτω από μπαλκόνια γονείς και μαθητές για τυχόν μετασεισμό.
Είμαστε στη φάση αποκατάστασης και επιστροφής στην ομαλότητα όπως μας διαβεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί.
Δεν μετακινήθηκε μόνο η Ζάκυνθος αλλά και η Πελοπόννησος. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά.  Αυτά είναι μέσα σε αυτό το παιχνίδι.
Είμαστε το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή εργαστήριο σεισμολογίας στη Μεσόγειος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά , Λευκάδα
Έχουμε εξαίρετους επιστήμονες και μιλάω για το κ. Αντωνόπουλο , το κ.Κοπανά και σύντομα θα ανακοινωθεί η δημιουργία ινστιτούτου. Αυτό θα δώσει άλλη διάσταση και στο ΤΕΙ. Θα ανέβει ακόμη και ο συνεδριακός τουρισμός. Το περιμένουμε να το δούμε και θα αλλάξει πραγματικά την εικόνα.
Θ α υπάρξει χρηματοδότηση προς το Μουσείο, υπάρχουν προβλήματα , όχι όμως μετατόπιση του καμπαναριού. Οι καμπάνες με τη δόνηση  παρουσίασαν κάποια προβλήματα.
Για το Ξενία ο έλεγχος έδειξε προβλήματα όχι όμως κανένα στατικό πρόβλημα. Ακόμη και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης θα μετακινηθούν γιατί δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Δεν έχει να κάνει με τη στατικότητα του κτιρίου.
Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, με τα γνωστά του προβλήματα. Το σημαντικό είναι ότι αντέδρασε και έστειλε ένα ασθενοφόρο που ήρθε και θα παραμείνει. Θα πρέπει να υπάρξουν εθελοντές. Ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ήρθε στο γραφείο μιλήσαμε για το πώς μπορεί να λειτουργήσει επ΄ ωφελείας της κοινωνίας μας. Μου παρουσίασε ένα πολύ σημαντικό έργο για τα χωριά μας . Είπα ότι θα έχουν την αμέριστη βοήθεια μας,  προκειμένου να στηθεί η δομή, από κάποιους,  συνδέθηκε  με τους σεισμούς.
 
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Πιο ασφαλής περιοχή είναι η Ζάκυνθος . Πιστεύω ότι οι  πρώτες γεωτρήσεις θα είναι στη περιοχή μας. Πραγματικά υπάρχει μεγάλη πρόβλεψη όσο αφορά τους σεισμούς και τις γεωτρήσεις.
Υπάρχει έλεγχος , ζητήσαμε να υπάρχει και μια κοινή επιτροπή που θα παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις και να μην επιτραπεί να συμβεί κάτι.
 
Δεν είμαι σεισμολόγος ούτε ειδικός στις εξορύξεις. Μεταφέρω την εικόνα που μας μεταφέρουν σεισμολόγοι. Πραγματικά θέλει προσοχή γιατί είμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Δεν μαθαίνουμε από την ιστορία μας. Μόλις κλειδώσουν οι αγωγοί, θα επέλθει μία ισορροπία ξανά. Δυστυχώς έτσι είναι οι ιστορικές εξελίξεις…..
 
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι  θα πρέπει να σταθούμε στην ιστορία όπως μας αξίζει….
 
ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τα  μέτρα παρεμβάσεων θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια πιστεύω σε πρώτη εκτίμηση. Αυτό δεν έχει να κάνει με κόμματα. Έχει να κάνει ότι ο Σταύρος δεν έλειψε ποτέ και από την πρώτη στιγμή όπως και φορείς ενδιαφέρθηκαν.
Κινήθηκαν πολύ γρήγορα , είναι μία πραγματικότητα και δεν έχει να κάνει με κόμματα.
 
Πολλές φορές από ένα πρόβλημα έρχονται και προβλήματα όπως το Καστρομονάστηρο. Έχουμε ετοιμάσει έγγραφα για  τις υπηρεσίες. Μιλήσαμε και με το βουλευτή μας και θα συνεχίσουμε σε ότι χρειάζεται.
Δεν μιλάω μόνο για το Μοναστήρι και για τον Άγιο.
Μπορεί να δώσει και ανάπτυξη στη περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης.
Μιλάμε επίσης για το Κάστρο, για το Κρυονέρι που έγιναν κατολισθήσεις…
Στη Παναγούλα ο επιστήμονας του ΙΓΜΕ, ήρθε και περιμένουμε τα αποτελέσματα της αυτοψίας του. Αυτή τη στιγμή δε μπορεί να μπει συνεργείο εκεί, λόγω της υφής του εδάφους. Δεν κινδυνεύουν και τα 3 σπίτια , έχουν εκκενωθεί για ασφάλεια τα 2 . Θα δούμε άμεσα πως θα δράσουμε
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Είναι πάρα πολύ που έχουν έδρα εκτός Ζακύνθου, υπάρχει δυνατότητα από το Υπουργείο να υπάρξει υποστήριξη και σε αυτές τις επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να δηλωθεί και να γίνει αποτύπωση από τους μηχανικούς
Τα μέτρα αφορούν όλο το νησί, όπως ανακοινώθηκαν από το βουλευτή. Βεβαίως πρέπει να το δούμε γραπτώς
Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η ανακοίνωση αφορά όλους τους συμπολίτες μας και όχι αυτούς μόνο που υπέστησαν ζημιές.
 
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!  ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΓΕΡΗ
Μας ειδοποίησαν για φωτιά  στου Αυγέρη. Δεν κινδυνεύουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η Π.Υ είναι από τη πρώτη στιγμή εκεί. Δεν είναι δασική έκταση υπάρχει εκεί μια τεράστια έκταση με απορρίμματα. Το πρωί θα δούμε ότι παρεμβάσεις χρειάζονται. Είναι όμως αμαρτία από το Θεό , μέσα σε όλο αυτό το πανικό από τους σεισμούς να έχουμε να σβήνουμε τόνους σκουπιδιών.
Θέλω να ευχαριστήσω τις εθελοντικές ομάδες, που βοηθάνε και ενημερώνονται. Πραγματικά πρέπει να βοηθηθούν αυτές οι ομάδες ….
 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Έχουμε μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στο τουρισμό. Η μονοκαλλιέργεια είναι δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να ρίξουμε βάρος και στον αγροτικό μας τομέα. Αφορά το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Πρέπει να τα δούμε και να διδαχτούμε από την ιστορία.
 
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Υπήρξαν κάποια μπλοκαρίσματα λογαριασμών , είπαμε όμως ότι όσο αφορά την ΑΑΔΕ, όποια κατάσχεση έγινε από επιδοτήσεις, να υπάρξει επιστροφή. Είναι δέσμευση ….
 
ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο πολιτικός που ένα χρόνο πριν, ασχολείται με την επανεκλογή του , δε λύνει προβλήματα, και δεν γίνονται πολλές δουλειές που είναι σε εξέλιξη. Ανακοινώσεις για τις επόμενες εκλογές και τι θα κάνω προσωπικά,  θα υπάρξουν την κατάλληλη ώρα.
 
 
Στην ίδια εκπομπή η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την ίδια ημέρα στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ο τ.Υπουργός Δικαιοσύνης και Ββουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής, για το δεύτερο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης  για ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018

 


Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.