IonianRadio.gr: Θοδωρής Κολπονδίνος ''ΕΚΤΕΝΩΣ…'':«Δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τις γαλάζιες σημαίες»δηλώνει, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή - Προτείνει την εφαρμογή του προγράμματος Quality Coast –Τι απαντά για την συμμετοχή του στις Εκλογές
 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ
 
Οδεύουμε προς το τέλος της τουριστικής σαιζόν. Μία τουριστική σαιζόν που βλέπουμε να διευρύνεται  σιγά-σιγά. Ακόμη και ο Οκτώβριος που έχει μείωση πτήσεων , υπάρχει περισσότερος κόσμος από τα προηγούμενα χρόνια.
Τα ρεκόρ και τα νούμερα καλά είναι όμως θα πρέπει να βλέπουμε σε βάθος τα οικονομικά. Αν λάβουμε υπόψη και το δύσκολο «περιβάλλον» που υπάρχει ,τα οικονομικά δεν αντικατοπτρίζονται στην αύξηση
Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας, που θέλουμε να φτάσουμε, και πως. Όλοι θέλουμε μια ανάπτυξη που όμως πρέπει να δούμε, αν είναι βιώσιμη , στο σύνολο,  της τουριστικής μας οικονομίας.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αύξηση , όμως συντρέχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική μας επίδοση σαν νησί. Η ισοτιμία της λίρας  με το ευρώ, επηρεάζει  πολύ, στο να έρθουν διακοπές στη χώρα  μας, όπως επίσης επηρεάζουν και  οι τεράστιες μειώσεις που έχουν προσφέρει οι ανταγωνίστριες χώρες.
Είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει.
Όμως είμαστε σε ένα ευλογημένο νησί, που  φαίνεται να μην επηρεάζεται πολύ,  από τους παράγοντες που ανέφερα.
Όμως, επηρεάζεται από την μη ετοιμότητα μας να υποδεχθούμε αυτό τον αριθμό επισκεπτών. Ο δήμος είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας. Φάνηκαν  φέτος σε όλα τα επίπεδα ελλείψεις που επηρεάζουν την τουριστική εικόνα μας
 
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης δεν έχει λυθεί ακόμα. Δεν το έχουμε αγγίξει καν. Η λύση ακούει μόνο στο όνομα της ανακύκλωσης. Αν δεν εφαρμόσουμε σε όλο το φάσμα της την ανακύκλωση,  λύση δεν θα δοθεί,  όσα χρήματα, άδειες,  κλπ  και να δοθούν.
Δεν υπάρχουν μηχανήματα, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια , δεν υπάρχει σωστή διαχείριση.
Η μόνη λύση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι η συνεργασία με ιδιώτες, ώστε να γίνεται η αποκομιδή σωστά. Όμως πρώτα πρέπει να λειτουργήσει η ανακύκλωση . Μόνο αυτή είναι η λύση.
 
ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Το θέμα που πρόεκυψε και  με τον τρόπο και με  την έκταση που δόθηκε, και με την αδράνεια, την παραπληροφόρηση που υπήρχε, και σε συνδυασμό με όλα τα προβλήματα που βιώνουμε, επιβεβαιώνει ότι ήμασταν και είμαστε ανέτοιμοι να δεχτούμε τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών  και ότι ο Δήμος αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα που είναι πολλά και μεγάλα.
ΟΙ γαλάζιες σημαίες είναι μία σημαντική βράβευση για έναν τουριστικό προορισμό, όπως το νησί μας. Αναδεικνύει τις υπηρεσίες μας προς τους λουόμενους, τις παροχές και την ασφάλεια προς αυτούς, αναδεικνύει  τον ίδιο το προορισμό, αναδεικνύει το νησί μας. Η μη βράβευση των παραλιών μας  πλήττει τη φήμη μας, πλήττει τον τουρισμό μας , πλήττει την τοπική οικονομία μας.
Αν θέλουμε να βαδίζουμε στην κατεύθυνση προς ένα ποιοτικό τουρισμό θα πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα
Το παράτονο είναι ,  είναι ότι δεν μας δόθηκε το χρονικό περιθώριο να αντιδράσουμε και να δράσουμε, να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και να καλύψουμε τις ελλείψεις των παραλιών, ώστε να μην χάσουμε τις γαλάζιες σημαίες.  Αυτό συνέβη γιατί δεν είχαμε ενημέρωση. Χάσαμε την αρχική προθεσμία που έδωσε ο φορέας για να βελτιωθούμε μέχρι τέλος Ιουλίου.
Ο φορέας ανέφερε ότι δεν θα δοθούν στο Ιόνιο γαλάζιες σημαίες, εμείς όμως βγήκαμε και  είπαμε «τις χάσαμε»
Δόθηκε το περιθώριο οι  ελλείψεις να βελτιωθούν έως τέλος Αυγούστου, πάλι δεν ενημερωθήκαμε και χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε υποψήφιοι για το 2019
Ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να λειτουργεί προς όφελος του νησιού μας
Θεωρώ ότι η τουριστική επιτροπή, δεν έχει υποχρέωση να αναλαμβάνει τέτοιες υποχρεώσεις .  Υποχρέωση της είναι να γνωμοδοτεί.
Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό τμήμα στο δήμο γι αυτό.
Τώρα έχει παρέλθει ο χρόνος και πρέπει να προσβλέπουμε για το τι πρέπει να κάνουμε για να ανακτήσουμε τη φήμη μας.
Θα πρέπει να βλέπουμε τα λάθη μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Δεν συμμετείχα στη συνάντηση-συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, που συντονιστές ανά τον κόσμο πάνε κάθε χρόνο σε ένα μέρος ώστε να ανταλλάξουν απόψεις. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε σαφώς ,  οποιαδήποτε ευκαιρία, ώστε να έχουμε όφελος για το τόπο μας. Αυτό όμως δεν θα συνέβαινε. Δεν θα βλέπαμε τους συντονιστές, δεν θα είχαμε άποψη , δεν θα είχαμε  πρόταση. Θα γινόταν ένα συνέδριο  χωρίς καμία επαφή με τους σύνεδρους και χωρίς να αξιοποιήσουμε την συγκυρία αυτή για τη Ζάκυνθο.
Μία φωτογράφιση και δημόσιες σχέσεις χωρίς όφελος  για το νησί μας , θεωρώ ότι ήταν περιττό. Διότι σε αυτή την περίπτωση κλείνουμε τον κύκλο ενός προβλήματος και ανοίγουμε έναν άλλο , δημιουργώντας την πεποιθηση ότι δεν είμαστε υπολογίσιμοι. Και βέβαια για ένα πρόβλημα του τόπους  θα πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά και με συνεργασία.
Ο λόγος που δεν πήγα είναι ότι  όταν οι φορείς δεν έχουν παρουσία , όταν η Ζάκυνθος δεν έχει φωνή τότε δεν έχω θέση ούτε εγώ.
Και να καταλήξω γι αυτό , είναι καιρός να μας υπολογίζουν, να υπολογίζουν τη ζάκυνθο, αλλά και να μελετούν την κάθε τους σκέψη και κίνηση ώστε να μην προσβάλλουν τον τόπο μας.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ Ε.Ε.Π.Θ κ.ΝΙΚΟ ΠΕΤΡΟΥ
Έγινε ένα κάλεσμα  για το συνέδριο , θεωρώ αυτών που αντέδρασαν . Τέτοια συνέδρια θα έπρεπε να είναι ανοιχτά για τους φορείς , ώστε να προχωρούσε ένα διάλογος που είχε     συμπεράσματα , να είχε αποτελέσματα.
Από τη συζήτηση που είχα με το  κ.Πέτρου, είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, δόθηκαν  οι απαραίτητες διευκρινήσεις και δώσαμε ραντεβού το 2019 , ώστε εφόσον είναι έτοιμες οι παραλίες μας να είμαστε υποψήφιοι να βραβευτούμε το 2020,  για τη λειτουργία όμως των παραλιών μας  το καλοκαίρι του  2019
Διαπιστώσαμε επίσης και οι δύο πλευρές ότι είναι  ανάγκη και  πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων και  να τρέξουμε τις όλες διαδικασίες ,ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι παραλίες μας τηρούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για τους λουόμενους μας.
Ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και από τους υπάλληλους του δήμου έγινε και φέτος. Για ποιο λόγο έδειξαν φέτος τόση αυστηρότητα; Θεωρώ ότι για να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε επαναλήψεις θα πρέπει να έχουν παρέμβαση οι φορείς και  δεν το νομίζω ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση στο επίπεδο αυτό.
 
Quality coast- ποιοτική παράκτια ζώνη
Θα μπορούσαμε  να μπούμε κάτω από ένα πρόγραμμα Quality coast -ποιοτική παράκτια ζώνη»
Αναφέρομαι σε ένα οργανισμό  που παρακολουθείται από ένα παγκόσμιο φορέα που έχει να κάνει κι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σχετικό   με την αειφόρο ανάπτυξη ενός προορισμού. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στη φύση , περιβάλλον, ταυτότητα, τουρισμό και επιχειρηματικότητα, κοινωνία, φιλοξενία , ασφάλεια .
 Μπορούμε τμηματικά, σταδιακά και με τις απαιτούμενες καθοδηγήσεις να φτάσουμε το τουρισμό μας να βραβευτεί με το βραβείο Quality coast. Για ποιο λόγο να μη γίνει σε εμάς ; Ασφαλώς και μπορούμε, όμως χρειάζεται συνεργασία και από τους φορείς και από την εκάστοτε  αυτοδιοικήσεις.
Για άλλη μια φορά εδώ θα πω ότι είναι εμφανέστατη η απουσία του Οργανισμού
Αν υπήρχε θα είχαμε προλάβει πολλές αστοχίες και πολλά προβλήματα.
Eάν σκεφτούμε ότι 2% των επισκεπτών επιλέγουν για διακοπές, βραβευμένο με quality cost  προορισμό,  φανταστείτε  ποσο μεγάλο ποσοστό είναι για το νησί μας
Έχουμε και φύση και πολιτισμό και κουλτούρα και προϊόντα και πρέπει να τα αναδείξουμε
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Έχουν γίνει κάποιες διεργασίες. Το δύσκολο μέρος της σύστασης του είναι το οικονομικό σκέλος
Ήταν δύσκολο το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των προβλημάτων,  όλοι οι φορείς να συναντηθούν για να δούμε που θέλουμε να πάμε. Θα γίνει σύντομα για να δούμε αν θέλουμε να πάμε το νησί μας σε ποιοτικότερα μονοπάτια. Θα έπρεπε ή η αντιπεριφέρεια ή ο δήμος ή το επιμελητήριο  ή  όλοι μαζί, να είχαν προλάβει τις εξελίξεις και να επανεκινούσαν τον οργανισμό
ΕΚΛΟΓΕΣ
Από όπου και αν βρίσκομαι ότι και αν κάνω επειδή με ενδιαφέρει ο τόπος μου, επειδή με ενδιαφέρει η χώρα μου, αγωνιώ και αγωνίζομαι για αυτά και  δεν θα πάψω να το κάνω. Αυτό έχει δείξει η πορεία μου μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Θα πρέπει να έχουμε συνεργασία από κοινού, για να δρομολογούμε τις εξελίξεις προς όφελος της κοινωνίας.
Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω , με ενδιαφέρουν οι πράξεις, μόνο  αυτές έχουν σημασία αρκεί όμως να είναι προς όφελος του νησιού.
Πολύ πιθανόν να είναι Κυβέρνηση η ΝΔ. Συμφωνώ με την οποιαδήποτε επιλογή αρκεί να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.
Ο νέος είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Αν δεν υπάρχουν νέοι δεν υπάρχει μέλλον. Για τους παλιούς θα πω ότι είναι απαραίτητη η εμπειρία τους για να πάμε μπροστά
Ήρθε επιτέλους ο καιρός επάνω στα προβλήματα να μην ασκείται πολιτική. Η πολιτική πρέπει να προλαβαίνει  τα προβλήματα και οι λύσεις να δίνονται  πριν ακόμη προκύψουν τα προβλήματα.
Έχουμε μεγάλες προκλήσεις, τεράστια προβλήματα αλλά και λύσεις πολλές για το τόπο μας.

Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (23/10/2018)

 Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.