Στο Ionianadio.gr: Ο πρ. Λογιστών Ζακύνθου, Ν.Τσουκαλάς , μιλά για το Νέο χαράτσι στους μη-μισθωτούς ελευθέρους επαγγελματίες και … ανοίγει τα χαρτιά του …Για το Νοσοκομείο«και οι δυο πλευρές έχουν άδικο!!!»
«Μήπως οι κυβερνώντες δε θέλουν τους ελεύθερους επαγγελματίες;»
«Το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει η πατρίδα μας είναι κατώτερο το περιστάσεων»
«Αυτή τη στιγμή είναι πρωτόγνωρο το νοσοκομείο να μη λειτουργεί, η κοινωνία να είναι σε απάθεια και κάποιοι να φέρνουν εδώ τα σφαχτά...»
«Η γραμματέας του Επιμελητηρίου κ.Νίκη Μαλαφούρη, δεν είναι στην Ένωση λογιστών …»
Συμβαίνει τώρα! Ο πρ. Λογιστών Ζακύνθου Νίκος Τσουκαλάς φιλοξενούμενος στο Ionianradio.gr δηλώνει:
"Χθες έβγαλα μια ανακοίνωση για νέο χαράτσι στους μη-μισθωτούς ελευθέρους επαγγελματίες. Πρέπει να πούμε όχι στην νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Μιλάμε για επιπρόσθετη εισφορά.
Δεν παίρνω ούτε τη θέση του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, ούτε του επιστημονικού γιατί και οι δύο έχουν άδικο. Αυτή η χρονίζουσα κατάσταση να γινόμαστε θέμα στους σκιτσογράφους και στα ΜΜΕ το θεωρώ ότι χειρότερο έχει γίνει. Όσο χρονίζει άδικο έχουν και οι δύο πλευρές.
Το επιμελητήριο θα βγει κάποια στιγμή και θα μιλήσει , έχει διοικητικό συμβούλιο. Αρχές Νοεμβρίου θα γίνουν εκλογές. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση να βρεθεί μία ομάδα ανθρώπων , και όποια επαγγελματική ομάδα ζητήσει τη βοήθεια μας θα πάμε να τους ενημερώσουμεΗ γραμματέας του Επιμελητηρίου κ.Νίκη Μαλαφούρη, δεν είναι στην Ένωση λογιστών, εκτιμώ όμως , γιατί με την μείωση του ΦΑΠ ήταν μαζί μας στη πρώτη γραμμή, ότι θα ενημερωθούν οι επαγγελματίες. Πάντως κάποτε που τους ζήτησα να κάνουμε ένα διήμερο- τριήμερο σεμινάριο μας είπαν ότι δεν έχουν χρήματα

Πρέπει να πούμε όχι στην νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές", επισημαίνει ο λογιστής Α΄τάξης κ.Νίκος Τσουκαλάς υπογραμμίζοντας την επίμαχη παράγραφο που βρίσκεται στην σελ. 16 της νέας συμφωνίας και αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές .
Συγκεκριμένα:
"Contribution base for self-employed. As a prior action, the authorities amend the pension law so that, starting from 1 January 2018, the contribution base for the self-employed is defined as gross earnings before social security contribution obligations of the previous year. The contribution base is temporarily reduced by 15 percent in 2018, with no reductions thereafter."
"Βάση εισφοράς για αυτοαπασχολούμενους. Ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές τροποποιούν τον νόμο περί συντάξεων έτσι ώστε, από την 1η Ιανουαρίου 2018, η βάση εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να ορίζεται ως τα ακαθάριστα κέρδη πριν από τις υποχρεώσεις εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης του προηγούμενου έτους. Η βάση εισφορών μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018, χωρίς περαιτέρω μειώσεις εφεξής". Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο προσχέδιο έχει ημερομηνία δημοσίευσης την 2α Μαΐου και είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει τους μη-μισθωτούς ασφαλισμένους σε επιπλέον δημευτικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ το 26,95% επί του 26,95% του ΕΦΚΑ καταλήγει σε πρόσθετη επιβάρυνση 7,26% που σημαίνει συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 34,21% ή αύξηση 26,94% των ασφαλιστικών εισφορών.
Το ότι θα υπάρξει από το 2018 συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές τελικά να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθούν, ενώ στην συνέχεια για το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση, αυτό είναι ένα θέμα που απομένει να φανεί εάν τελικά θα συμβεί και σε κάθε περίπτωση μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον.
Οι νέες αλλαγές, που προωθούνται, σημαίνουν ότι, το αργότερο από το 2019, οι υπόχρεοι, όχι μόνο θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των εσόδων, από τα οποία δε θα έχουν αφαιρεθεί οι καταβληθείσες τον προηγούμενο χρόνο εισφορές, αλλά κινδυνεύουν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών.
Πολύ απλά, οι αλλαγές αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και, κατά συνέπεια, στη διεύρυνση της τρύπας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η συμφωνία της κυβέρνησης στο αίτημα των δανειστών προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύει ότι τα πάντα είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, και τώρα σερβίρονται σταδιακά.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί, το πρόβλημα που δημιουργοί στην αγορά και να μην καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Και να εξηγήσει επιτέλους στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία το πώς θεωρεί ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας - και ειδικά ο συνεπής - μπορεί να συνεχίσει να επιχειρεί, υπό αυτές τις συνθήκες.
