Νίκος Τσουκαλάς : «Με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν επιχειρήσεις»
-
«Το καλοκαίρι έκλεισαν 17 εστιατόρια και αναμένονται άλλα 13. Από 27 δεν είχαν διαβιβαστεί στα my data τα στοιχεία μέσα στις προθεσμίες»
-
«Όλοι οι φορείς προσπαθήσαμε να εμφυσήσουμε το πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις που θα μπουν σε μέγγενη…»
-
«Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράστασή του Βουλευτή Ζακύνθου στον αγώνα που δίνουμε οι επαγγελματίες»
O Νίκος Τσουκαλάς, (Πρόεδρος ΕΛΦΕΕΖ), φιλοξενούμενος στο IonianRadio.gr μιλά στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη
«Στη Ζάκυνθο υπάρχει σχετική γκρίνια. Η άλλη Ελλάδα λέει ότι η Ζάκυνθος είναι η χρυσή αγελάδα που όλοι θέλουν να αρμέξουν και γίνονται και περισσότεροι έλεγχοι.
Όλοι οι φορείς προσπαθήσαμε να εμφυσήσουμε το πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις που θα μπουν σε μέγγενη, που δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα καταβάλουν αλλά το νομοσχέδιο φέρει ότι φοροδιαφεύγουν. Σαφώς και υπάρχει φοροδιαφυγή , δεν αμφισβητείται.
Από το 2015 από κυβέρνηση Σαμαρά, έρχεται μέχρι τις μέρες μας το υπουργείο να μας πει τα my data. Θα μπορεί το υπουργείο πριν το κλείσιμο των δηλώσεων να ξέρει τα χρήματα που θα πληρώσει κάθε επιχείρηση. Οι λογιστές έχουμε μπει σε μία διαδικασία μελέτης, πόνου και κόστους εδώ και 9 χρόνια.
Το υπουργείο έχει στα χέρια του όλες τις πωλήσεις, όλες τις αγορές, όλες τις συναλλαγές, άρα μπορεί να προσδιορίσει τη φορολογητέα ύλη. Όλοι είναι στα κάγκελα , ενάντια σε αυτή τη μορφή της φοροεπιδρομής . Αυτή τη στιγμή το υπουργείο λέει ότι όλοι φοροαδιαφεύγουν και έρχεται να δώσει λύση στο θέμα αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αποδομεί τους ίδιους τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει το κράτος. Έχει όλα τα εργαλεία το κράτος να προχωρήσει. Πρέπει η Ελλάδα να έχει 3 ελεγκτικά κέντρα. Η Ελλάδα είχε 440 ελεγκτικά κέντρα. Το κράτος έπρεπε να δει το πρόβλημα στη πραγματική του διάσταση. Ζούμε σε μια καθημερινή μάχη και ο κλάδος μας έχει επωμιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση.
Κάναμε την περασμένη Τετάρτη μία συζήτηση και από ότι είδα ήταν λογιστές, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και δεν είδα από τους άλλους επαγγελματίες. Εμείς σαν ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουμε πρόβλημα. Με μαθητική ακρίβεια θα κλείσουν επιχειρήσεις. Προς όφελος της μισθωτής εργασίας πρέπει να μεταφερθούν δυνάμεις να ενισχύσουν αυτό το κομμάτι. Οι εταιρείες δεν θέλουν να δώσουν κομμάτι, αλλά να εντάξουν ως μισθωτούς όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό μας εναντιώνει. Γίνονται συστηματικές συνεδριάσεις να μεταφέρεται το πρόβλημα σε κάθε κλάδο χωριστά. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες γι αυτό που έρχεται.
Μέσα στο κείμενο του νόμου έλεγε ότι όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει έλεγχο, αμφισβητώντας τα αντικειμενικά. Αυτό θα δημιουργήσει πλειάδα προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση θα βάλει απέναντι της 750 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Έχουμε τακτικούς ελέγχους, προληπτικούς ελέγχους.
Διαβάζοντας το ψήφισμα των φορέων έχουμε βάλει και είναι εύκολο το υπουργείο να υιοθετήσει μια πρόταση που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Όλα τα παραστατικά υπάρχουν , υπάρχουν οι δαπάνες υπάρχουν όλα . Το καλοκαίρι 17 εστιατόρια τα είχε κλείσει ο έλεγχος και αναμένονται άλλα 13. Από 27 δεν είχαν διαβιβαστεί στα my data τα στοιχεία μέσα στις προθεσμίες. Εκεί έκανε την εφαρμογή. Πρέπει να βρίσκει ποιες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο ρίσκο. Η Ζάκυνθος έχει 100αδες επιχειρήσεις και πρέπει να έρχονται να ενημερωθούν. Δεν μπορεί άλλος να λύσει το πρόβλημα γι αυτούς. Με τη λογική της ετικέτας, ότι φοροδιαφεύγουν, δημιούργησαν μία ομάδα ανθρώπων που έχουν μάθει να στοχεύουν στο πορτοφόλι. Με ευκολία βλέπουμε στα πάνελ, όλοι να ακροβατούν μη χαλάσουν το χατίρι ούτε της μιας κοινωνικής ομάδας, ούτε της άλλης.
Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν και υπάρχει δυνατή βελτίωση. Έχουν συμμορφωθεί . Το διαπίστωσα κι εγώ τώρα με τις ενημερώσεις ότι κοινωνικές ομάδες που είναι καινούργιες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή τη στιγμή έχει καταργηθεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής στις οικοδομές.
Δεν έχω επιπλέον πληροφόρηση από τον βουλευτή, εκτιμώ το έλαβαν το έγγραφο και προφανώς θα το έχουν διαβάσει. Αυτή η έκθεση που γίνεται από τους επαγγελματίες, θεωρώ θα βρει ανταπόκριση. Βλέποντας τον φετινό προϋπολογισμό στα 600 εκατομμύρια και θέλει και 350 εκατομμύρια για την επιπρόσθετη κοινωνική πολιτική, είναι περίπου 1 δις. Είναι αυτά που διεκδικεί να πάρει από τους 750 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι μεγάλο το ποσόν αυτό, που δεν ξέρει το πολιτικό επιτελείο και δεν αντιλαμβάνονται , ότι 2 χρόνια μετά την πανδημία, όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να αρχίσουν από την αρχή το βηματισμό τους ρυθμίζοντας τα προγουμενά και πληρώνοντας με ευλάβεια τα καινούργια»