Νικήτας Σπίνος : «Δεν μπορεί την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής για μια καλύτερη κυκλοφοριακή μελέτη, να την μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας…» [video]
12 Απριλίου 2025

-
«Η κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, πατάει επάνω σε άλλες που είχαν γίνει προ δεκαετίας…»
-
«Δεν μπορεί την αδυναμία για μια καλύτερη κυκλοφοριακή μελέτη, να την μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας και να τους λέμε, περπατήστε. Υπάρχουν και συνθήκες που δεν ευνοούν...»
-
Ναυάγιο: «Παρατηρούμε, να εξαϋλώνετε το σκαρί του πλοίου και να είναι αδρανείς οι τοπικοί άρχοντες … Η αδράνεια του Δήμου σε συνδυασμό με κάποιες δικαστικές διαδικασίες από αυτούς τους ανθρώπους, δημιουργεί επιφυλάξεις. Στα τελικά δικαστήρια, η παράνομη αγοραπωλησία μπορεί να μην αποδειχτεί παράνομη…»
-
Πλατεία Μπόχαλης : «Δεν έχουν φτάσει σήμερα οι πλακοστρώσεις μέχρι εκεί που είχαν σχεδιαστεί. Στο Λόφο του Στράνη δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Φιολίτι. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που γίνεται, έστω “κουτσό”, όμως το έργο αφορά το σύνολο…»
-
Αναπτυξιακή στασιμότητα: «Δεν ακούμε πλέον καμία συζήτηση για το λιμάνι της Ζακύνθου, δεν ακούμε για το έργο στο λιμάνι στο Αργάσι , που η θάλασσα υποσκάπτει τα κτίσματα. Υπάρχει διάβρωση που δημιουργεί κινδύνους…»
-
Σχολεία: «Η επιλογή του να δοθούν τα χρήματα σε μία σύμβαση, έχει φέρει τα σχολεία σε δύσκολη θέση… δεν υπάρχουν καθαριστικά είδη και όχι μόνο στα σχολεία…»
Ο Δρ. Νικήτας Σπίνος [Διευθυντής Μαιευτικής/Γυναικολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ζακύνθου –τ.Αναπληρωτής Δημάρχου] φιλοξενούμενος στο στούντιο του IonianRadio .gr, μιλά στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ , με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη
- Κυκλοφοριακή μελέτη: «Ως σκέψη, το να υπάρχουν περισσότερα πεζοδρόμια είναι θετικό. Όμως επί της ουσίας δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες προτάσεις. Σε ότι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσίασε η δημοτική αρχή, πατάει επάνω σε άλλες που είχαν γίνει προ δεκαετίας. Το θέμα όμως είναι, να βελτιωθεί η κυκλοφορία και η ποιότητα ζωής των ζακυνθινών. Αυτό για να συμβεί πρέπει τα αυτοκίνητα που θα απομακρυνθούν, να υπάρχουν γι αυτά θέσεις στάθμευσης που θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα. Κάτι τέτοιο πρακτικά δεν το βλέπουμε. Πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και όχι να την δυσκολέψουμε, αυτό είναι το θέμα»
- «Δεν μπορεί την αδυναμία για μια καλύτερη κυκλοφοριακή μελέτη, να την μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας και να τους λέμε, περπατήστε. Υπάρχουν και συνθήκες που δεν ευνοούν...»
- Ναυάγιο: «Πριν από εβδομάδες είχαμε πει, ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα στη Ζάκυνθο. Παρατηρούμε, να εξαϋλώνετε το σκαρί του πλοίου και να είναι αδρανείς οι τοπικοί άρχοντες στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει μία προσπάθεια κάποιων ανθρώπων που θέλουν να αγοράσουν τεράστιο κομμάτι των ορεινών και προ χωρούν σε συνεργασίες. Η αδράνεια του δήμου σε συνδυασμό με κάποιες δικαστικές διαδικασίες από αυτούς τους ανθρώπους, δημιουργεί επιφυλάξεις. Στα τελικά δικαστήρια, η παράνομη αγοραπωλησία μπορεί να μην αποδειχτεί παράνομη. Όπου υπάρχει αδράνεια, ενδυναμώνεται αυτό. Όταν ο δήμος δεν δήλωσε ούτε ένα στρέμμα, η εκκλησία δηλώνει 3 στρέμματα, η εταιρεία δηλώνει 16 χιλιάδες στρέμματα και υπάρχει και αδήλωτη περιουσία στρεμμάτων, υπάρχουν ερωτηματικά. Αυτά θα τα δούμε δυστυχώς στο μέλλον, δεν είναι κάτι που πιάνει την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν λέμε ότι υπάρχει υποχρεωτικά σκοπιμότητα, αδυναμία και ολιγωρία υπάρχει. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το Ναυάγιο για τη Ζάκυνθο. Τα διοικητικά όρια σήμερα, κατά τη γνώμη μου δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο, όσο το τι κάνουμε για να το συντηρήσουμε το πλοίο. Έχει δοθεί δικαίως η διαχείριση του στο δήμο. Τι γίνεται όμως συντονισμένα, ώστε να διασωθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση; Φτάνουμε σε ένα σημείο σήμερα, να εξαφανίζεται το καράβι. Είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι. Πρωτοβουλίες η κοινωνία δεν μπορεί να πάρει, βέβαια μπορεί να πιέσει. Αν υπήρχε πρωτοβουλία θα την ξέραμε. Υπάρχει αναμονή χρηματοδότησης, όμως και εμείς θα έπρεπε σαν δήμος να έχουμε δραστηριοποιηθεί. Γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση; Όλα έχουν μια αίτια. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πρωτοβουλίες. Η μελέτη του Πολυτεχνείου είναι μία μελέτη, αλλά υπάρχουν ζωτικά θέματα που θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί. Μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι απογοητευμένο. Γνωρίζουν το ρόλο που παίζει ο καθένας και υπάρχει μία απογοήτευση»
- Πλατεία Μπόχαλης: «Έργο που ξεκίνησε επί των ημερών μας. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του , στις 450 χιλιάδες ευρώ περίπου, ήταν μετά την έντονη δραστηριότητα που κάναμε με 17 εκδηλώσεις. Είχαμε αξιολογηθεί θετικά από τον πρόεδρο της επιτροπής, είχα κάνει και συνάντηση στην Αθήνα και γι αυτό μας είχαν δώσει τα χρήματα. Αφορούσε τη δημιουργία μουσείου στο Φιολίτι, πλακόστρωση 4 στρέμματα στη Μπόχαλη και βελτίωση του χώρου στο Λόφο Στράνη. Τότε που είχε ξεκινήσει μια πλακόστρωση, όχι αυτή που είχαμε σχεδιάσει, το είπα τότε και στην εκπομπή σας, κινήθηκαν αμέσως διαδικασίες και στις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν , ξηλώθηκαν οι πέτρες που είχαν μπει και έγινε η τοποθέτηση όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Δεν έχουν φτάσει σήμερα οι πλακοστρώσεις μέχρι εκεί που είχαν σχεδιαστεί. Στο Λόφο του Στράνη δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Φιολίτι. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που γίνεται, έστω κουτσό, όμως το έργο αφορά το σύνολο. Οι παρεμβάσεις βελτίωσης ύψους 70-80 χιλιάδων ευρώ στο Λόφο του Στράνη δεν ήταν σημαντικές; Ή ακόμη και στο Φιολίτι; Δυστυχώς όμως, ότι γίνεται, γίνεται κουτσό. Εμείς οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας. Έχουν γίνει σφάλματα σε πολλά επίπεδα, που μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί»
- «Θα ήθελα να επισημάνω, ότι πολλά έργα ήταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως οι 18 παιδικές χαρές, οι παρεμβάσεις στο δρόμο Λαγανά- Καλαμάκι και μια σειρά από πράγματα. Σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο της δημοτικής αρχής δεν είναι εύκολο να διεκδικήσει, αλλά είναι λογικό όμως να δει τι ενέργειες μπορεί να κάνει για να καταλήξουμε να διεκδικηθούν χρήματα και να έχουμε έργα. Δεν ακούμε πλέον καμία συζήτηση για το λιμάνι της Ζακύνθου, δεν ακούμε για το έργο στο λιμάνι στο Αργάσι , που η θάλασσα υποσκάπτει τα κτίσματα. Υπάρχει διάβρωση που δημιουργεί κινδύνους . Η φύση από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει παραλία από τη στιγμή που θα της δώσουμε τις προϋποθέσεις. Θυμόμαστε τι έγινε και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και σήμερα δεν ακούμε τίποτα γι αυτό»
- «Όταν βλέπουμε δυσκολία να αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα και έχει χαθεί και η αξιοπιστία, η δυνατότητα για παρεμβάσεις είναι περιορισμένη»
- Νοσοκομείο: «Η δική μου προσπάθεια, πέρα από την επιστημονική στήριξη και βελτίωση, ήταν η προσπάθεια συνεργασίας, που είναι δύσκολο κομμάτι. Το νοσοκομείο ανήκει στους ασθενείς μας και μόνο. Μπορώ να πω ότι λειτουργεί ικανοποιητικά. Βέβαια εγώ αναφέρομαι στην δική μου κλινική»
- Σχολεία: «Η επιλογή του να δοθούν τα χρήματα σε μία σύμβαση, έχει φέρει τα σχολεία σε δύσκολη θέση, σε σημείο που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καθαριστικά είδη, χαρτιά υγείας και πηγαίνουν οι γονείς να δώσουν για να έχουν τα παιδιά τους τα απολύτως απαραίτητα. Δεν είναι πολλά τα χρήματα που κοστίζουν και θα πρέπει αυτό να λυθεί οριστικά. Δεν μπορεί να υπάρχουν τουαλέτες χωρίς χαρτιά υγείας. Τα σχολεία πρέπει να έχουν χρήματα γι αυτά τα αναλώσιμα. Είναι μια κακή εξέλιξη αυτή. Στη δική μας θητεία που μεταξύ άλλων ήμουν και Αντιδήμαρχος Παιδείας, όταν με έπαιρνε κάποιος διευθυντής, για κάτι έκτακτο , αμέσως γινόταν μεταφορά χρημάτων. Τώρα δεν έχουν ούτε και τα πάγια»