Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Νίκος Αρβανιτάκης: Μεγάλο έργο υποδομής με νέο πεζοδρόμιο 2 χλμ. προς Τσιλιβί και επισκευή του ιστορικού ενετικού γεφυριού – Όσα δήλωσε ο πρόεδρος Τραγακίου στο IonianRadio.gr

24 Σεπτεμβρίου 2026

 Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, η καθημερινότητα και οι υποδομές

  • Σχεδιάζεται η κατασκευή πεζοδρομίου για τη σύνδεση του Τραγακίου με το Τσιλιβί προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών.

  • Ολοκληρώνονται οι εργασίες επισκευής σε ιστορικό ενετικό γεφύρι με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

  • Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός χόρτων στο οδικό δίκτυο για τη βελτίωση της ορατότητας και της ασφάλειας των σχολικών λεωφορείων.

  • Το οδικό δίκτυο στο Τραγάκι χρήζει άμεσης ασφαλτόστρωσης λόγω εικοσαετούς εγκατάλειψης και αυξημένης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

  • Υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης παλαιωμένων αγωγών ύδρευσης για την αποφυγή προβλημάτων υδροδότησης κατά την τουριστική περίοδο.

  • Η αποκομιδή απορριμμάτων και η πεζή καθαριότητα στην περιοχή λειτουργούν υποδειγματικά.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των υποδομών στο Τραγάκι, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νίκος Αρβανιτάκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «ΕΚΤΕΝΩΣ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη στο IonianRadio.gr. Με φόντο τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Αρβανιτάκης ανέλυσε τα τρέχοντα προβλήματα οδοποιίας και ύδρευσης, παρουσίασε τις άμεσες παρεμβάσεις του Δήμου, ενώ μοιράστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση: τον σχεδιασμό ενός νέου πεζοδρομίου που θα αλλάξει τις μετακινήσεις προς το Τσιλιβί.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης στο ενετικό γεφύρι. Το έργο πραγματοποιείται υπό τη στενή καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο που υπέστη σοβαρή σπηλαίωση. Η παρέμβαση κρίθηκε επιτακτική, καθώς κάτω από την άσφαλτο είχε δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κενό βάθους 2,5 μέτρων, απειλώντας τη στατικότητα της κατασκευής ενόψει του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν σε εκτεταμένο καθαρισμό από ξερά χόρτα και κλαδιά σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου. Η συγκεκριμένη δράση ήταν απαραίτητη για την αποκατάσταση της ορατότητας, διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των σχολικών λεωφορείων αλλά και των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης συντήρησης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας στάθηκε ιδιαίτερα στις σοβαρές φθορές που παρουσιάζει το εσωτερικό οδικό δίκτυο στο Τραγάκι. Όπως επισημάνθηκε, έχει να πραγματοποιηθεί ασφαλτόστρωση εδώ και είκοσι χρόνια, με την κατάσταση να επιβαρύνεται συνεχώς από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Οι ρωγμές και η καθίζηση του οδοστρώματος καθιστούν αναγκαία την άμεση αναβάθμιση της οδοποιίας, δεδομένης και της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρβανιτάκης αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή πεζοδρομίου μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει το Τραγάκι με τη γειτονική περιοχή του Τσιλιβί. Το έργο αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ασφάλεια των πεζών και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή και επιθυμούν να μετακινούνται με τα πόδια.

Σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αντικατάστασης των παλαιωμένων αγωγών μήκους 500 μέτρων που τροφοδοτούν το πάνω μέρος του χωριού. Παρά την επάρκεια νερού, το δίκτυο εμφάνισε προβλήματα κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου τον Αύγουστο, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προγραμματισμένη παρέμβαση της ΔΕΥΑΖ εντός του χειμώνα.

Τέλος, ο πρόεδρος εξήρε την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή στον τομέα της καθαριότητας. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και η πεζή καθαριότητα λειτουργούν υποδειγματικά, με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας να επιδεικνύει ιδιαίτερη επιμέλεια. Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας είναι ότι κατά τον πρόσφατο καθαρισμό των τάφρων δεν εντοπίστηκαν απορρίμματα, αποδεικνύοντας τη συνέπεια στη διατήρηση της δημόσιας υγιεινής.

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΕΚΤΕΝΩΣ:

  • «Σήμερα είχαμε πάρα πολύ έργο στην περιοχή μας, καθώς εκτελέστηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης. Εκτός από τις παρεμβάσεις στο γεφύρι –για τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κύριο Καποδίστρια–, τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν σε κοπή χόρτων και καθαρισμό στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου. Η κατάσταση στους δρόμους είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα τόσο στην κίνηση των κατοίκων και των λεωφορείων όσο και στην ορατότητα των σχολικών οχημάτων, καθώς είχε να γίνει καθαρισμός πάρα πολύ καιρό.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο γεφύρι, πρόκειται για ένα ιστορικό ενετικό μνημείο πολλών ετών. Πριν από τρεις μήνες, ο κύριος Καποδίστριας είχε εντοπίσει δύο λακκούβες δεξιά και αριστερά, καθώς και δύο σημεία από όπου έτρεχαν νερά. Για την αποκατάστασή του κλήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία μας έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου. Ακολουθώντας πιστά αυτές τις κατευθύνσεις, ολοκληρώσαμε τις εργασίες μαζί με τον κύριο Καποδίστρια, γιατί είναι κρίμα να χάνονται τέτοια σπουδαία μνημεία».

  • «Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμαρχος μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έδωσαν το πράσινο φως για την υλοποίηση μελέτης που αφορά ένα πεζοδρόμιο περίπου 2 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό θα ενώνει το Τραγάκι με το Τσιλιβί, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετακίνηση τόσο των τουριστών όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Αγαπάω το χωριό μου, κύριε Τετράδη, και δεν έχω "καβαλήσει το καλάμι", όπως λένε. Δεν το παίζω κάποιος, ούτε το παίζω πρόεδρος. Είμαι απλώς ένα παιδί που αγαπάει τον τόπο του και θέλει να προσφέρει με όλη του την καρδιά, ώστε να αφήσει πίσω του ένα έργο. Θέλω στο μέλλον να περπατάω εκεί με τα παιδιά μου και να τους λέω ότι αγωνίστηκα και έτρεξα για να γίνει αυτό το πεζοδρόμιο, να το καμαρώνω και να ξέρω ότι προσφέρει ασφάλεια σε όλους».

  • «Όσον αφορά την υδροδότηση, ο Αύγουστος είχε κάποιες δυσκολίες. Αν και υπήρχε επάρκεια νερού, το πρόβλημα εντοπίζεται σε ορισμένους παλαιωμένους αγωγούς που εξυπηρετούν το παραλιακό και το πάνω μέρος του χωριού. Η περιοχή μας υδροδοτείται από δύο πηγές: το πάνω μέρος από την Κυψέλη και το κάτω παραλιακό από γεωτρήσεις του Τραγακίου. Το πάνω μέρος πιέστηκε λίγο τον Αύγουστο, γι' αυτό και έχω ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ αλλά και με τον πρόεδρο προσωπικά. Πρόκειται για ένα παλαιωμένο δίκτυο περίπου 500 μέτρων που παρουσιάζει προβλήματα. Μετά τη σωστή διαχείριση που κάναμε το καλοκαίρι, σκοπεύουμε να επέμβουμε μέσα στον χειμώνα για την πλήρη αντικατάστασή του.

Στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η κατάσταση είναι άψογη από την πρώτη μέρα που ανέλαβα. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά ο άνθρωπος που έχουμε στην πεζή καθαριότητα –και δεν το λέω επειδή είναι αδερφός μου–, ο οποίος εργάζεται με τεράστια υπευθυνότητα από το πρωί μέχρι το βράδυ, χειμώνα-καλοκαίρι. Σήμερα, για παράδειγμα, δουλεύαμε για πέντε ώρες με δύο τρακτέρ και δεν βρήκαμε ούτε μία σακούλα σκουπιδιών στους τάφρους ή στους δρόμους. Έχω καταγράψει μάλιστα σχετικό βίντεο που θα ανέβει αύριο στο Facebook, καθώς είναι εντυπωσιακό το πόσο καθαρά παραμένουν τα σημεία αυτά μετά τις παρεμβάσεις μας».

Pin It