Στο εκρηκτικό ενεργειακό μείγμα, και στις επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ.Χριστίνα Τετράδη.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον της, στην ρώσο-ουκρανική κρίση και στις συνέπειες στον ενεργειακό τομέα, εξέφρασε την ανησυχία της για τους κινδύνους που απειλούν τον τουρισμό, δηλώνοντας μεταξύ άλλων «Νομίζω ότι η ενεργειακή κρίση, είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί πολύ περισσότερο από την πανδημία και μας δημιουργεί αβεβαιότητα» και προσθέτει «Είχαμε πολύ καλή ροή κρατήσεων. Έδειχνε ότι θα είναι μία χρονιά που θα πλησίαζε τα επίπεδα του 2019 και θα αποτελούσε μία νέα βάση για τον τουρισμό, αυξανόμενη», για να καταλήξει « Αλλά τώρα βρισκόμαστε υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας».
Στην ίδια συνέντευξη η κ.Τετράδη αναφέρθηκε, στην επιβάρυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και στις στοχευμένες κινήσεις που άμεσα πρέπει να υπάρξουν, επισημαίνοντας ότι, «Το ΞΕΕ ζητά από την κυβέρνηση μέτρα, που θα διευκολύνουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν στο να μετατεθούν κάποιες υποχρεώσεις, από το το 1ο στο 2ο εξάμηνο».
Μιλώντας για τις διεκδικήσεις των συλλόγων ξενοδόχων προς τη δημοτική αρχή ,δήλωσε «Είμαστε στο πλαίσιο των συζητήσεων και των πιέσεων . Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο λειτουργίας και μια άκρη».
Τέλος αναφέρθηκε στην πλατφόρμα του Capsule T, το οποίο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους νέους ανθρώπους «Επιλέγονται νέες εταιρείες, που μπορούν να συμμετέχουν στην πλατφόρμα, με τεχνολογικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο… Θέλουμε να προωθήσουμε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες».
Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΕ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΑΓΑΝΑ-ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν.Δ) ΣΤΟ IONIANRADIO.GR
ΚΡΙΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ
Νομίζω, είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί πολύ περισσότερο από την πανδημία και μας δημιουργεί αβεβαιότητα. Έχει να κάνει με 2 άξονες, ο ένας είναι το τουριστικό κομμάτι, μπαίναμε σε καλές εποχές ,το 2019 έφερε η Ρωσία 1.6000 αφίξεις και λίγο παλιότερα είχαμε και ενάμιση εκατομμύριο αφίξεις . Το ακόμη πιο σοβαρό είναι, αυτό που είχε να κάνει με τη παγκόσμια κρίση λόγω της ενέργειας με ότι συνεπάγεται στο κόστος των πακέτων των καύσιμων και σε ότι έχει να κάνει με εισαγωγές. Θα έχουμε αύξηση, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη πλειονότητα των ξενοδοχείων, έχει υπογράψει πακέτα και μη μπορώντας να αλλάξει την τιμή ,θα οδηγήσει επιχειρήσεις να μη μπορούν να πληρώσουν αυτά που θα καταναλώνουν, με την ευρεία έννοια, οι πελάτες τους.
Είναι το ξεκίνημα και δεν μπορώ να πω, ότι έχουμε εικόνα για τις κρατήσεις, και ότι έχουν αλλάξει δραματικά. Σίγουρα όμως, ο προβληματισμός υπάρχει και σε εμάς και στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Είχαμε πολύ καλή ροή κρατήσεων, έδειχνε ότι θα είναι μία χρονιά, που θα πλησίαζε τα επίπεδα του 2019, και συνυπολογίζοντας και κάποιες επιπτώσεις από τον covid , λέγαμε ότι θα είχαμε μια πολύ καλή χρονιά, που θα αποτελούσε και μια βάση νέα για το τουρισμό, αυξανόμενη.
Είχαμε πτήσεις ακόμη και στη Ζάκυνθο, πιο νωρίς. Κάποιες θα ξεκινούσαν από το Μάρτιο. Σίγουρα θα πηγαίνει πολύ καλά η χρονιά, αλλά τώρα είναι υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας, αν φανταστούμε ότι ένα κομμάτι θα είναι στην εμπόλεμη ζώνη.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣΑΙΖΟΝ- ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πάρα πολύ δύσκολο, ας μη ξεχνάμε ότι κάποια έσοδα που παίρναμε από προκρατήσεις λόγω το υ covid οι tour operators, δεν τα δίνουν. Άρα τα χρήματα αυτά που είχαμε και που πήγαιναν σε έξοδα συντήρησης δεν θα τα έχουμε. Πολλές φορές για να λειτουργήσει μία επιχείρηση πρέπει να προκαταβάλει έξοδα, γιατί η αγορά δεν έχει ρευστότητα. Συν το θέμα της Ουκρανίας, δημιουργείσαι μία δύσκολη κατάσταση.
Εμείς σαν ΞΕΕ , ζητάμε μέτρα στοχευμένα, που θα παρθούν για να διευκολύνουν την κατάσταση. Μπορούν να μετατεθούν κάποιες υποχρεώσεις από το 1ο στο 2ο εξάμηνο. Ένα από τα προγράμματα που θα κυκλοφορήσουν της ενεργειακής αναβάθμισης αναμενουμε να βγει μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
ΔΙΕΚΔΙΣΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Είμαστε στο πλαίσιο συζητήσεων και πιέσεων , για να λειτουργήσουμε σε έναν τόπο καθαρό, χωρίς σκουπίδια, που ο βιολογικός να μην έχει προβλήματα. Σαν απόφαση δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο, προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο λειτουργίας και μια άκρη.
ΞΕΕ/ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ CAPSULE Τ
Μέσα από αυτό, θα βοηθάει τις επιχειρήσεις και τους νέους ανθρώπους. Επιλέγονται κάποιες νέες εταιρείες που μπορούν να συμμετέχουν στην πλατφόρμα, με τεχνολογικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο. Σκοπός είναι , να μας υποβάλλουν κάποιες επιχειρηματικές προτάσεις, που θα μπορούν να δώσουν λύσεις σε κάποια προβλήματα στον τουρισμό. Μπορούν να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στη πλατφόρμα, γίνεται χρήσιμη δουλειά, οι νικητές εκτός χρηματικών επάθλων, βοηθούνται και στη μετέπειτα πορεία τους, με χρηματοδοτήσεις , ενώ έρχονται και με ιδιωτικές εταιρείες σε επαφή ,που είναι στο πλευρό τους .
Οι νέοι είναι πολλά υποσχόμενοι, μπορούν να προσφέρουν στον τουρισμό και είναι χαρά μας να τους εντάξουμε σε αυτό το κομμάτι. Θέλουμε να προωθήσουμε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες