ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ | Για ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ : « Ποιος μιλάει; Δεν μπορεί να μιλάει … κάνει την τρίχα, τριχιά » - «ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΖ»
28 Απριλίου 2020
Με φόντο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τη διαχείριση των απορριμμάτων...
ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΕ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ «ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ… ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ, ΤΡΙΧΙΑ» - ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – «ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΖ, ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Σπύρος Σπύρου (τ.Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)
Στο πρόλογο σας που άκουσα, διαφωνώ κάθετα όταν ο κ.Γαλιατσάτος την χαρακτηρίζει συνεργό στο περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος μιλάει; Όταν η σύμπλευση του με τη παρουσία τόσων υπουργών εδώ στη Κέρκυρα, έφερε τη Κέρκυρα σε σημείο που δυσφημίστηκε σε 2 τουριστικές περιόδους και η κακή διαχείριση των σκουπιδιών έκανε το γύρο του κόσμου
Πάντα είχαμε προβληματισμό γι α το ρόλο της περιφέρειας, που μόνο χρηματοδοτούσε έργα και την ευθύνη την είχε ο ΦΟΔΣΑ. Αποτέλεσμα ήταν ότι στα νησιά μας η διαχείριση των στερεών αποβλήτων βρέθηκε σε αδιέξοδο
Επομένως υπήρξε αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση, γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση.
Σήμερα υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον κ.Γραφάκο. Τα αποτελέσματα είναι, ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται, με επικεφαλή την περιφερειάρχη, να μεταφερθεί στη περιφέρεια η διαχείριση . Δεν προχώρησαν οι εργασίες ως όφειλαν …φταίει η έλλειψη συνεννόησης; Η γραφειοκρατία;
Εγώ 2012-2014 δεχόμουν πιέσεις να κλείσει ο ΣΚΟΠΟΣ στη Ζάκυνθο και μετά το χρέωσαν σε εμένα. Είχε λήξει η ζωή του ΧΥΤΑ στο ΣΚΟΠΟ, επιβαρυνόταν το περιβάλλον…
Η ΑΝΑΣΑ προσπαθεί να κάνει τη τρίχα, τριχιά
5 χρόνια μετά τη θητεία του ο κ. Γαλιατσάτος, δεν μπορεί να μιλάει. Την αναγκαιότητα την είχε άλλωστε επισημάνει από τότε. Οι δήμοι δεν προχώρησαν και τώρα με τη διάσπαση δεν υπάρχει συνεννόηση και επιχειρησιακή δυνατότητα.
Η μεταφορά σκουπιδιών δεν προχώρησε. Τι να πούμε τώρα;
Παρότι υπήρξε αιφνιδιασμός από τη κυβέρνηση, μετά τις συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, φαίνεται ότι δεν διαλύει τους ΦΟΔΣΑ που υπάρχουν. Στους δήμους παραμένουν στην πραγματικότητα, αλλά η περιφέρεια αναλαμβάνει την διοίκηση της διαχείρισης.
Προχωρώντας στο νομοσχέδιο που αφορά πολλά θέματα, ένα άρθρο, το 93, παρεμβαίνει, ως αντίληψη ότι δεν πάει άλλο αυτός ο τρόπος διαχείρισης.
Είμαι άνθρωπος του μέτρου μιας λογικής. Με ενοχλεί να αφαιρούνται αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού. Δεύτερον δεν υπήρξε διαβούλευση, αλλά πήρε πρωτοβουλίες η κυβέρνηση.
Στον κ. Στασινόπουλο δεν του θέτω τον προβληματισμό για τα έργα στη Ζάκυνθο και το γιατί δεν προχωράνε. Υπάρχει η πίστωση χρόνου. Όμως είναι και αυτό ένα στοιχείο… Δεν πέτυχαν αυτό που λένε διαχωρισμό στη πηγή… Σου λέει θα προχωρήσω μπροστά με γρήγορους ρυθμούς. Ο ρόλος της περιφέρειας, μπορεί να προχωρήσει επιτελικά μέσα από την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, φαίνεται ό τι παρεμβαίνει τουλάχιστον στην Κέρκυρα . Θέλω να λειτουργεί η δημοτική λειτουργία η περιφερειακή λειτουργία γιατί έχει άλλη διάσταση η συντήρηση τους.
Ζούμε από τον τουρισμό. Ας μην είμαστε τόσο επιφυλακτικοί… όλοι διαχρονικά έχουν τη δική τους ευθύνη, αδυναμία ή νοοτροπία
Αυτοί που κατέβηκαν με κομματική σημαία προφανώς είναι μέσα από επιλογές από επάνω, για να διοικούνται... Βέβαια δεν επιλέξαμε εμείς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, γιατί θεωρούμε ότι προέχουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Έχει κριθεί ότι ακολουθεί μία σκληρή πολιτική αποφάσεων ο Πρωθυπουργός και δικαιώθηκε παγκοσμίως και στο θέμα του κορωνοιου και του Έβρου
Ο κ. Τσουκαλάς, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης μας από τη Ζάκυνθο, ευαισθητοποιημένος στα θέματα της Ζακύνθου, έρχεται σε συνεννόηση , δεν έρχονται όμως ιδιαίτερα θέματα από τη Ζάκυνθο. Δική μου επιθυμία και το έχω συζητήσει και μαζί τους είναι να υποβάλλουν ερωτήσεις για επίκαιρα θέματα. Βασικά από τη κυβερνούσα παράταξη θα πρέπει να έρχονται θέματα. Ελάχιστα όμως. Έχω τις επερωτήσεις που έκανε τότε ο κ.Στασινόπουλος. Υπάρχουν εκκρεμότητες και τώρα έρχονται μόνο διοικητικά θέματα…. Έχουμε ανοιχτά θέματα που έχουμε δρόμο να κάνουμε. Το ΕΣΠΑ 2024-2027 και αυτό πρέπει να σχεδιαστεί…
Η Ζάκυνθος έχει πολλές ανάγκες, ο κ.Τσουκαλάς γνωρίζει τα θέματα, υπάρχει βαθμός ανοχής αυτό το 3μηνο ίσως να υπάρχει και μία συγκράτηση….
Θα πρέπει το οιοδήποτε αποτέλεσμα του νομοσχέδιου να είναι κατά τρόπο που θα μπορεί να λειτουργήσει. Σήμερα έχω πληροφορίες ότι έγιναν κάποιες αλλαγές.
Η κ.Κράτσα δεν μπορώ να την ερμηνεύσω, ξέρω ότι οι βουλευτές δεν γνώριζαν που ψηφίζουν. Με την κ.Κράτσα δεν είχα επικοινωνία, δημόσια τοποθετήθηκε για την άποψη της
Πριν τις συνεδριάσεις επικοινωνούμε αν υπάρχει κάποιο θέμα που θέλει, όπως πρόσφατα το θέμα με τα υδροπλάνα και την αντιμετώπιση της πανδημίας
Η συνδρομή και από το νόμο και από την αντίληψη και τη λογική προσέγγιση που υπάρχει είναι ανοικτό το τοπίο, τις πρωτοβουλίες τις έχει η ίδια, εμείς στηρίζουμε κάποια θέμα, δεν ψηφίζουμε κάτι αν δεν πειστούμε ότι αυτό μας εκφράζει. Δεν συνεργαζόμαστε σαν συγκυβέρνηση. Να προχωράνε τα θέματα. Σε θέματα διοικητικά είμαστε αρνητικοί και έχουμε βάλει και θέματα που είναι σε εκκρεμότητα από το παρελθόν.
