Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Νικήτας Σπίνος για πρανή Μπόχαλης : «Δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων» - «Στόχος μας η ενεργειακή αναβάθμιση, τεσσάρων [4] σχολείων»

27 Μάι 2023
*«Έχει θεσπιστεί στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, να εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη θάλασσα», οπότε κι εμείς που η οικονομία μας στηρίζεται και στη θάλασσα, οφείλουμε να την διατηρούμε καθαρή.
Με αφορμή αυτή την ημέρα, οργανώσαμε σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Λασκαρίδης και τη Lidl, δράσεις ... »

ΠΡΑΝΗ ΜΠΟΧΑΛΗΣ

  • «Έχει έρθει μηχανικός του ΙΓΜΕ που έκανε επί τόπου έλεγχο και περιμένουμε μια πρώτη έκθεση που θα κάνει. Μετά την έκθεση του θα προκύψει μία μελέτη, που από αυτή τη μελέτη θα γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται»

ΣΧΟΛΕΙΑ

  • «Είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε  να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα σχολεία σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Ήδη είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, έχουμε κάνει πολύ δουλειά για το 2ο δημοτικό, θα ακολουθήσει το σχολείο στην Παναγούλα και ένα δύο σχολεία ακόμη»

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

  • «Φέτος έχουμε 7 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες του νησιού μας και πιθανότατα του χρόνου να έχουμε περισσότερες»

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΆΛ

  • «Προέκυψε η έκτακτη επίσκεψη του Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής , ο οποίος  έχει στηρίξει το δήμο  μας οικονομικά,  για τη δημιουργία  γεωτρήσεων,  οπότε από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η ημερίδα,  προτείναμε στα παιδιά,  αυτή τη σημαντική εκδήλωση που οργανώνουν,  να την πραγματοποιήσουν την εβδομάδα που μας έρχεται ή να πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Σαρακινάδου ή το Πνευματικό Κέντρο

O Δρ. Νικήτας Σπίνος , Αναπληρωτής Δημάρχου,  μιλά «ΕΚΤΕΝΩΣ» στο ΙοnianRadio.gr και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη

Όλοι γνωρίζουμε την αξία και τη σημασία τη θάλασσας που  χωρίς αυτή πιθανόν  να μην υπήρχε ζωή στον πλανήτη.

Έχει θεσπιστεί στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, να εορτάζεται   η Ευρωπαϊκή Ημέρα  για τη θάλασσα»,  οπότε κι εμείς που η οικονομία μας στηρίζεται και στη  θάλασσα,  οφείλουμε να την  διατηρούμε καθαρή.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, οργανώσαμε σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Λασκαρίδης και τη Lidl,  δράσεις . Έγινε παρουσία των δράσεων  στο πνευματικό κέντρο από ομάδα που ήρθε στο νησί μας και μετά στο διήμερο που ακολούθησε , η ομάδα επισκέφτηκε τις παραλίες Λαγανά, Άγιο Σώστη και Αλυκές- Αλυλκανά . Εκεί τοποθετηθήκαν, εκτός των παράκτιων καθαρισμών που έγιναν και ειδικά δοχεία περισυλλογής αποτσίγαρων, που πιο πολύ γίνεται για να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου.

Όλοι βλέπουμε ότι η προσοχή προς το περιβάλλον γίνεται πρώτος στόχος στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Ήδη νομίζω ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται στα όρια του. Αν δεν σταματήσουμε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα,  γι αυτό θα πρέπει να είμαστε περισσότερο  ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι .

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Φέτος έχουμε 7 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες του νησιού μας και πιθανότατα του χρόνου να έχουμε  περισσότερες.

Υπάρχει φύλαξη σε όλες τι ς παραλίες,  εκεί που από το Λιμεναρχείο έχει αξιολογηθεί ότι επιβάλλεται να υπάρχει. Με αυτή την προϋπόθεση, είναι πιο εύκολο να έχουμε περισσότερες γαλάζιες σημαίες. Όσο περισσότερες έχουμε τόσο  περισσότερη θα είναι και η  επισκεψιμότητα. Είναι πολύ σημαντικές οι γαλάζιες σημαίες.

ΠΡΑΝΗ ΜΠΟΧΑΛΗΣ

Έχει έρθει μηχανικός του ΙΓΜΕ που έκανε επί τόπου έλεγχο και περιμένουμε μια πρώτη έκθεση που θα κάνει. Μετά την έκθεση του θα προκύψει μία μελέτη, που  από αυτή τη μελέτη θα γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται.

Συζητήσαμε μετά την αυτοψία του στο γραφείο μου και όπως μου το παρουσίασε, φαίνεται ότι  δεν χρειάζονται εκατομμύρια,  αλλά έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να υποστηριχτούν οι υπάρχουσες δομές σε μόνιμη βάση. Μου έκανε εντύπωση αυτό . Πρέπει να κάνουμε στο σωστό χρόνο αυτά που λένε οι ειδικοί.

Είναι  δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε, ότι τώρα κινητοποιούνται άνθρωποι και  πρέπει να δώσουμε το χρόνο που απαιτείται , ώστε να γίνει η μελέτη και η χρηματοδότηση. Απλά πρέπει να δείξουμε επιμονή και υπομονή,  γιατί τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη . Χρειάζεται επιμονή και  συνεχείς οχλήσεις στο υπουργείο . Και εμάς μας προβληματίζει αυτή η κατάσταση, που επί δεκαετίες δεν είχε γίνει τίποτα. Ο μηχανικός  μου είπε ότι υπήρχε μελέτη από το 1982 και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα.

Σε αυτή τη φάση , το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να διατηρούνται αποστάσεις εκεί που είναι επικίνδυνα σημεία. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν όχι αποσπασματικά. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε με τις βροχοπτώσεις,  στόχος μας όμως είναι,  να πιέσουμε το υπουργείο για να έχουμε γρήγορα την τεχνική έκθεση ,τη μελέτη και τη χρηματοδότηση για τις παρεμβάσεις.

Η προσοχή μας  σε ότι αφορά την πρόληψη πυρκαγιάς στη Μπόχαλη είναι ειδική. Θα υπάρξει φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία αλλά και από δικούς μας. Η μεγαλύτερη προσοχή μας πρέπει να είναι στη Μπόχαλη, που  είναι η καρδιά της πόλης μας.

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Προέκυψε η έκτακτη επίσκεψη του Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής ,  ο οποίος  έχει στηρίξει το δήμο  μας οικονομικά,  για τη δημιουργία  γεωτρήσεων,  οπότε από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η ημερίδα,  προτείναμε στα παιδιά,  αυτή τη σημαντική εκδήλωση που οργανώνουν,  να την πραγματοποιήσουν την εβδομάδα που μας έρχεται ή να πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Σαρακινάδου ή το Πνευματικό Κέντρο. Υπήρχε όμως μία επιμονή που θεωρώ δικαιολογημένη από πλευράς των διοργανωτών της εκδήλωσης , τα παιδιά, στο να γίνει η εκδήλωση στο νέο Δημοτικό Θέατρο . Σε κάθε περίπτωση όμως,  το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει η εκδήλωση των παιδιών  εφόσον θα πραγματοποιηθεί  αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια,  ώστε  να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα σχολεία σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Ήδη είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, έχουμε κάνει πολύ δουλειά για το 2ο δημοτικό, θα ακολουθήσει το σχολείο στην Παναγούλα και ένα δύο σχολεία ακόμη. Υπάρχει ομάδα που δουλεύει με πολύ όρεξη.

Σχετικά με το κομμάτι της ασφάλειας που αφορά τα ηλεκτρολογικά, θα δουλέψουμε το καλοκαίρι και με τους δικούς μας εργάτες αλλά παράλληλα θα προχωρήσουν και  τα έργα. Είμαστε σε ένα προγραμματισμό και πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε να κάνουμε τα περισσότερα. Στόχος μας είναι να έχουμε πλήρη ασφάλεια και,  με τη βούλα.

Έχουμε μαζέψει όλα τα χαρτιά των σχολείων, όπου πολλά από αυτά  βρέθηκαν  και στο παλιό νοσοκομείο και στη παλιά νομαρχία.

Είναι ένα μεγάλο έργο το θέμα των αδειοδοτήσεων, θέλει και χρόνο και επιστήμονες για να μας συμπληρώσουν τους φακέλους .

Δυστυχώς οι καταστάσεις ήταν δύσκολες, είχαν αφεθεί τα σχολεία στην τύχη τους για δεκαετίες. Γίνονταν τα επείγοντα και δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός. Το μαθαίνουμε και από τους υπαλλήλους. Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον ίδιο το δήμαρχο τα Χριστούγεννα και μετά έγινε ολοκληρωμένη παρέμβαση  και με τη συνεργασία του βουλευτή.

  • Δείτε εδώ όλες τις συνεντεύξεις : VIDEO

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ