Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος :«H κ.Μοθωναίου είναι ο απόλυτος συμβολισμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Ζάκυνθο» [video]

14 Μάι 2024

«Συνεχίζει η κακομοιριά και η κακή εικόνα στον ΚΔΑΥ… Ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή , υπόθεση που εξακολουθεί να μη βρίσκει λύση… Ο ΦΟΔΣΑ έχει ήδη αποφασίσει αύξηση τελών»- ΝΑΥΑΓΙΟ: «Δεν επιχειρεί κανείς στα σοβαρά»

  • «Δημιουργούν ερωτηματικά τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, μετά την επίσκεψη του στο ΛΙΒΑ, γιατί η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Οι πληροφορίες μας είναι διαφορετικές και δεν βαίνουν όλα καλώς, όπως λέει»
  • «Ήταν επιλογή του περιφερειάρχη η τοποθέτηση της κ.Μοθωναίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, που η κ.Μοθωναίου είναι ο απόλυτος συμβολισμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Ζάκυνθο, την προηγούμενη περίοδο. Αυτό έβαλε πολλούς σε σκέψη, για το πώς θα το χειριστεί το θέμα ο κ.Τρεπεκλής»
  • «Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το εργοστάσιο, αλλά και τα προβλήματα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή , υπόθεση που εξακολουθεί να μη βρίσκει λύση. Συνεχίζει να υπάρχει κακομοιριά και κακή εικόνα στην περιοχή του αεροδρομίου»
  • «Ο ΦΟΔΣΑ έχει ήδη αποφασίσει αύξηση τελών για την καθαριότητα, που θα μεταβιβαστεί στους δήμους»

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ Η «ΑΝΑΣΑ»

Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος [τ. Περιφερειάρχης ΙΝ- Επικεφαλής ΑΝΑΣΑ ] μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ στο IonianRadio.gr και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη

«Δημιουργούν ερωτηματικά τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, μετά την επίσκεψη του στο ΛΙΒΑ, γιατί η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Οι πληροφορίες μας είναι διαφορετικές και δεν βαίνουν όλα καλώς, όπως λέει.

Υπάρχει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Αυτό θα έπρεπε να τον απασχολεί όπως και το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Έχουμε καθυστέρηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΦΟΔΣΑ ως προς τις πληρωμές για την διεκπεραίωση του έργου. Αυτή είναι η μία πλευρά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το εργοστάσιο, αλλά και τα προβλήματα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή , υπόθεση που εξακολουθεί να μη βρίσκει λύση. Συνεχίζει να υπάρχει κακομοιριά και κακή εικόνα στην περιοχή του αεροδρομίου. Αυτή τη στιγμή φεύγουν οι νταλίκες και πάνε στο  Αγρίνιο, μετά επιστρέφουν πίσω οι μεγαλύτερες ποσότητες που δεν είναι κατάλληλες για ανακύκλωση και πάνε στο ΛΙΒΑ. Εδώ υπάρχει μεγάλο κόστος. Οι τοπικές αρχές δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν μια διαδικασία που δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, δεν είναι σκληρά μαθηματικά.

Παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια αντιπαράθεση μεταξύ δήμου, περιφέρειας, στο πρόσωπο του δημάρχου και της κ.Μοθωναίου, που ουδέν θετικό απέφερε στη Ζάκυνθο.

Ο υπάλληλος του ΦΟΔΣΑ που ήταν στο αεροδρόμιο,  κλείδωνε το γραφείο για να μην μπαίνουν εργαζόμενοι που ήταν εκτεθειμένοι έξω στον ήλιο. Δεν υπήρχε στοιχειώδη συμφωνία.

Δεύτερο ζήτημα είναι, ότι υπεισέρχονται και άλλα συμφέροντα, που επιβάλλουν λύσεις και που εξυπηρετούν μόνο αυτούς. Όλα αυτά κοστίζουν και θα δούμε να εξελίσσετε αυτό που έχουμε προδιαγράψει και που το έχουμε δει να γίνεται στην Κέρκυρα.

Ο ΦΟΔΣΑ έχει ήδη αποφασίσει αύξηση τελών για την καθαριότητα, που θα μεταβιβαστεί στους δήμους. Αυτή είναι εικόνα, που δείχνει ότι η περιπέτεια της διαχείρισης συνεχίζεται. Είμαστε θεατές , δεν υπάρχει δίοδος και ο περιφερειάρχης σε ερωτήματα επιφυλάσσεται να απαντήσει.

Ήταν επιλογή του περιφερειάρχη η τοποθέτηση της κ.Μοθωναίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, που η κ.Μοθωναίου είναι ο απόλυτος συμβολισμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Ζάκυνθο, την προηγούμενη περίοδο. Αυτό έβαλε πολλούς σε σκέψη, για το πώς θα το χειριστεί το θέμα ο κ.Τρεπεκλής».

2η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

«Σε αυτή τη 2η λογοδοσία , εμείς έχουμε θέσει 3 ζητήματα. Οι επιλογές ήταν να θέσουμε κάποιο θέμα τεχνικό και αυτό είναι της έλλειψης πρωτοβουλίας για να επιλεγεί ο συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης. Είναι ένα θεσμικό εργαλείο, που εμείς το είχαμε προωθήσει, αν και είχε δυσκολία επικοινωνίας με τους πολίτες. Μόνο στην Κέρκυρα είχαν προσφύγει πολλοί. Πρέπει να γίνει γνωστό στους πολίτες, να προσφεύγουν εκεί, σε θέματα που δεν βγάζουν άκρη. Ρωτάμε λοιπόν, γιατί δεν έχει προκηρυχθεί η θέση για να γίνει η επιλογή. Είναι ιδιαίτερο θέμα, γιατί θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ευκαιρία έχουμε για να υπάρχουν δυνάμεις που θα υπηρετούν τους πολίτες, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι για τη δημοκρατία και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολίτη.

Δεύτερο θέμα που θα το παρουσιάσω εγώ, είναι ότι η  Κεφαλονιά εξαιρέθηκε από τη χρηματοδότηση κατασκευής κτιρίου αστυνομικής διεύθυνσης. Σωστά επιλέγονται άλλες περιοχές, αλλά η Κεφαλονιά έχει μείζον θέμα και πληρώνουμε ενοίκια σε  χώρους που δεν πληρούν  τους όρους.

Αυτό βέβαια δεν είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του περιφερειάρχη αλλά επειδή οφείλει να είναι γνώστης, η λογική για το ερώτημα μας είναι, για να δούμε αν  σχεδιάζει να στηρίξει αυτό το θέμα

Η τρίτη παρέμβαση  έχει να κάνει με το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές. Το θέτουμε με 2 διαστάσεις. Η μία είναι η πολιτική προστασία.

Πιθανόν θέμα ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες, να έχουμε και στη Ζάκυνθο. Στην Κεφαλονιά είναι ελάχιστα τα σημεία, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όμως, έτσι κι αλλιώς είναι πρόβλημα γενικότερα».

ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σχέδιο επανεκκίνησης, γιατί θυμίζω ότι η μεγάλη προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει για προβολή των ιονίων νησιών διεκόπη από την προηγούμενη περιφερειάρχη την κ.Κράτσα, χωρίς αιτία και λόγο. Περιμένουμε από τον κ. Τρεπεκλή να μας δείξει τον σχεδιασμό του, που όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί πόρους.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η δράση της περιφερειακής αρχής στην επόμενη χρονιά».

ΝΑΥΑΓΙΟ

«Τι να πούμε; Περιμένω να δω την πρώτη θετική ενέργεια που θα δείξει ότι στα σοβαρά ασχολήθηκαν και οι τοπικές αρχές , αλλά και ο βουλευτής, που έχει υποστηρίξει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Περιμένουμε να δούμε την διαφορετική εξέλιξη, που θα οικοδομείται ένα νέο πλαίσιο και που θα δούμε να οικοδομείται το νέο ναυάγιο. Να πάμε σε μια περίοδο που θα δούμε καρπούς και για την Ζάκυνθο, αλλά  και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο, αλλά δεν επιχειρεί κανείς στα σοβαρά».