Διονύσης Κεφαλληνός : «Έχουν μετατρέψει τον πολιτισμό σε καθεστώς πελατειακών σχέσεων» - «Η Ζάκυνθος υφίσταται καρατόμηση αξιών»
-
«Η Ζάκυνθος υφίσταται καρατόμηση αξιών. Δεν μπορούμε να προάγουμε πολιτισμό, ούτε να αναπτύξουμε την ευλογία αυτή που έχουμε τον τουρισμό»
-
«Έχουν γίνει πολλές δράσεις από πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίες είτε δε χρηματοδοτηθήκαν, είτε έγιναν με έλλειψη πόρων και δυνατοτήτων, παρόλα αυτά η ουσιαστική αγάπη για τον τόπο έδινε το κίνητρο»
-
Επόμενοι στόχοι και δράσεις
Ο Διονύσης Κεφαλληνός [Πρ."ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ"] μιλά στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ , με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη
Κάποιοι σύλλογοι πραγματικά νομίζω ότι παλεύουν πιο ουσιαστικά και καλύπτουν κάποιες ανάγκες του κόσμου που δεν μπορούν να καλυφτούν από άλλους παράγοντες.
Υπάρχει χάσμα μεταξύ θεσμικών παραγόντων και πολιτιστικών συλλόγων.
Κάναμε πρόσφατα την έναρξη των μαθημάτων μας. Οι ηλικίες των μαθητών είναι από μηδέν έως το άπειρο.
Προσπαθούμε να αλληλεπιδράσουμε μέσα στο υπαρξιακό πλαίσιο. Μας κρατάει σε μια ισορροπία, είναι το κίνητρο να αισθανθούμε την αισιοδοξία.
Θεωρούμε τον τουρισμό ως πλήγμα για τον τόπο, που θα μπορούσε να είναι ευλογία και σε συνάφεια με τον πολιτισμό.
Εμείς έχουμε χάσει αυτή τη συνάφεια, έχουμε βάλει διαχωριστικό τεράστιο από το σήμερα με το χθες
Η Ζάκυνθος υφίσταται καρατόμηση αξιών. Δεν μπορούμε να προάγουμε πολιτισμό, ούτε να αναπτύξουμε την ευλογία αυτή που έχουμε τον τουρισμό
Ο τουρισμός είναι μια παράμετρος που πάει σε συνάρτηση με τη ζωή μας. Ταυτότητα δεν υπάρχει το τονίζω.
Το να μπορέσεις να δημιουργήσεις αρμονία σε σχέση με τη πάροδο του χρόνου, τα βιώματα , προκειμένου να δημιουργήσεις γερές βάσεις προόδου , γιατί αυτό είναι ο πολιτισμός, σε αυτή τη βάση λοιπόν δεν πάμε καλά. Δεν βρισκόμαστε σε άνθηση πολιτιστική. Ο μεγάλος αριθμός αυτών που είναι θιασώτες της έννοιας πολιτισμού, δεν συνεπάγεται ότι βρισκόμαστε σε περίοδο άνθησης. Το να γίνεται «χορηγός» σε πολιτιστικές δράσεις επειδή εχεις θεσμική θέση δεν σε κάνει απαραίτητα άνθρωπο του πολιτισμού.
Παρατηρούνται και φαινόμενα που άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τέτοιου είδους δράσεις, να προσπαθούν μέσω χορηγιών να κερδίσουν ένα κομμάτι της εμπιστοσύνης του κόσμου, καλύπτοντας κάποιες άλλες αμαρτίες μέσω της επιχειρηματικής τους δράσης ή της ιδιωτικής τους ζωής, βουλώνοντας στόματα, μόνο και μόνο για την υστεροφημία τους.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να είναι ανιδιοτελής για να θεωρηθεί εθελοντισμός.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα έχουν ουσιαστικά χαρακτήρα εθελοντικό. Δεν αμείβονται, είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς . Πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω αδιαφορίας από τις αρχές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι αυτοί που κρατάνε ψηλά τις αξίες ενός τόπου. Αυτό θα έπρεπε να το κάνουν σύσσωμοι οι φορείς. Δεν μπορείς να είσαι σε καίρια θέση και να μη γνωρίζεις βασικά πράγματα για τον τόπο σου.
Έχουν γίνει πολλές δράσεις από πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίες είτε δε χρηματοδοτηθήκαν, είτε έγιναν με έλλειψη πόρων και δυνατοτήτων, παρόλα αυτά η ουσιαστική αγάπη για τον τόπο έδινε το κίνητρο. Ένα κίνητρο που θα έπρεπε να δίνουν οι αρχές του τόπου και διαχρονικά έχουμε δει, ότι όχι μόνο δεν το δίνουν, αλλά τον πολιτισμό τον έχουν μετατρέψει σε καθεστώς πελατειακών σχέσεων. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε σιγά - σιγά.
Ξεκινήσαμε και θεσμοθετήσαμε πέρυσι ένα θέμα ενδιαφέρον , εκτεταμένο που είχε ως κύριο λόγο το Σολωμό, αλλά και τον Χριστόπουλο από την Καστοριά. Η ποίηση του Χριστόπουλου, ήταν η αιτία για το Σολωμό, να αρχίσει να γράφει στη δημοτική. Αυτό μας οδήγησε να δημιουργήσουμε μία εκδήλωση που θα έχει θεματολογία και η φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός και να αγκαλιάσει όλες τις τέχνες. Αυτές οι δράσεις είναι που δίνουν την ώθηση σε κόσμο να εκφραστεί γιατί δεν είναι εύκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να μπορέσει να εκφράσει ή να εκθέσει δημιουργίες του, όταν δεν έχει το ανάλογο υπόβαθρο.
Φέτος η εκδήλωση αυτή τη φορά θα γίνει στην Καστοριά, είμαστε ήδη προσκεκλημένοι, θα γίνει 29-30/11 και 1/12 στην Καστοριά, για να γνωρίσουν και εκεί τους 2 ποιητές μας.
Θα συμμετέχει μαζί μας και το ΙΟΝΙΟ ΚΥΜΑ. Είναι η πρώτη μας δράση που θα μας δώσει ώθηση για το μετά.
Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του συλλόγου, ανεξαρτήτου ηλικίας , έχουν τη δυνατότητα να μας βρουν στο site μας , να μας καλέσουν, ή εναλλακτικά Τετάρτη και Κυριακή θα μας βρουν στο κλειστό γυμναστηρίου του 2ου γυμνάσιου από τις 7 και μετά, για να κάνουν την εγγραφή τους και να μπουν στην αγκαλιά μας και στην ομάδα μας. Είμαστε ανοικτοί , κάνουμε κάλεσμα σε όλους και τους περιμένουμε».
